Територіальне управління Держгірпромнагляду в Луганській області повідомляє, що після 2020 року ліфтовий парк регіону повністю відпрацює свій нормативний строк. За словами начальника Луганської державної інспекції промислової безпеки та охорони праці в будівництві, котлонагляді і з піднімальних споруд Сергія Мартинова, кошти на ремонт і модернізацію ліфтового парку області не виділяються. Програми існують, але їх практично не фінансують. «Для того, щоб не виникла критична ситуація, ми вже зараз повинні починати вирішувати питання щодо заміни та модернізації ліфтового господарства», — зазначив він.
Усього в області зареєстровано 4 711 ліфтів, з них близько 3 500 експлуатуються в житлових будинках.
Оперу присвячено молодогвардійцям
У Луганську готують прем’єру опери «Чорний січень», присвячену 70-річчю Краснодонської підпільної молодіжної організації «Молода гвардія».
— Це буде щось на кшталт «Євангеліє страстей». Час дії — останні дні молодогвардійців, місце дії — фашистські катівні, — розповідає автор лібрето опери Володимир Зайцев. — В творі немає сюжету й головних героїв у їх традиційному розумінні. Через весь спектакль проходить один наскрізний персонаж — Свідок. Він зачитує архівні документи, щоб глядачі змогли зрозуміти історію «Молодої гвардії».
Про свою нову роботу композитор, заслужений діяч мистецтв України Юрій Дерський каже, що оперою її можна назвати досить умовно, оскільки, крім симфонічної музики, у ній є епізоди, котрі супроводжуються рок-музикою, інші елементи, не властиві опері. На жаль, через фінансові проблеми немає можливості використовувати під час спектаклів живий симфонічний оркестр. Для цього потрібен солідний бюджет, а творчий колектив працює переважно на ентузіазмі. Прем’єру заплановано на початок вересня, коли почнуться обласні урочистості з нагоди ювілею створення підпільної молодіжної антифашистської організації.