Прекрасний час, коли пробуджується природа, буяє зелень, і кожен листочок, кожна пелюсточка квітки, немов промовляє: подивися на мене... Особливо чудовий і розкішний Київ у пору цвітіння каштанів — символу міста. Саме в цей час еколого-натуралістичний центр учнівської молоді проводив всеукраїнський конкурс з квітникарства та ландшафтного дизайну «Мальовнича країна — футбольна країна».

До складу журі конкурсу ввійшли викладачі факультету садово-паркового господарства і ландшафтної архітектури Національного університету біоресурсів і природокористування України: доцент кафедри декоративного садівництва та фітодизайну Людмила Крупкіна та доцент кафедри ландшафтної архітектури і садово-паркового будівництва Олеся Піхало. Програма передбачала презентацію композицій, а також демонстрацію практичної складової запропонованих проектів. Загалом взяло участь 12 команд із різних куточків країни. Тут було представлено творчі надбання Закарпатських, Кримських, Сумських, Луганських, Волинських, Чернігівських та інших колективів юнатів, котрі зі своїми наставниками представили цікаві роботи, присвячені Євро-2012. Для оформлення композицій автори використали знання та вміння гармонічного поєднання деревних, квіткових та інертних матеріалів. Це квіткове дійство відбувалося на території Національного еколого-натуралістичного центру (НЕНЦ). Переможців було відзначено дипломами, подяками, цінними подарунками, розповів декан факультету садово-паркового господарства і ландшафтної архітектури доктор сільськогосподарських наук, професор Сергій Ковалевський.

Національний університет біоресурсів і природокористування України є одним з найстаріших ВНЗ України. Він розташований у затишному мальовничому, багатому на історію місці Києва — Голосієві. 

Факультет садово-паркового господарства і ландшафтної архітектури, можна сказати — «зелений», нещодавно відсвяткував десятиріччя. Але попри вік, він уже визнаний і відомий не лише на теренах України, а і за її межами. Учасники та переможці конкурсу є потенційними студентами факультету, який готує фахівців надзвичайно популярної та престижної професії — спеціалістів садово-паркового господарства. Випускники не лише добре володіють знаннями з історії садово-паркового мистецтва і ландшафтної архітектури світу, а й вміють самостійно проектувати, створювати нові об’єкти озеленення, підбирати видовий склад декоративних угруповань, компонувати рослини в насадження тощо. У процесі навчання студенти вивчають видовий склад деревних і квіткових рослин, їх біологічні та екологічні особливості. Пізнають особливості створення та утримання квітників, газонів. Знайомляться з прийомами флористики, фітодизайну інтер’єрів та екстер’єрів, основами аранжування. Навчаються основ образотворчого мистецтва та ландшафтної графіки.

— Особлива увага — підготовці магістрів, котрі за власним бажанням можуть обрати вужчу спеціалізацію, яка їм більш до душі, і чому вони мріють присвятити своє життя. Зокрема, це такі магістерські програми: «Ландшафтна архітектура», «Декоративне садівництво», «Менеджмент садово-паркового господарства», «Природозаповідне паркознавство», «Біотехнології у садово-парковому господарстві», «Квітникарство», «Спортивні газони та гольф-поля», «Фітодизайн закритого середовища», «Декоративне розсадництво» та інші, — розповів виконувач обов’язків завідувача кафедри дендрології та лісової селекції, доцент, кандидат біологічних наук Олександр Курдюк.

Але здобути такі знання, навички і вміння неможливо лише в аудиторіях, хоча їх і оснащено за останнім словом техніки, тому надзвичайно велику увагу надають викладачі факультету саме практичній підготовці майбутніх фахівців. Навчальні та виробничі практики студенти факультету проходять у державних підприємствах, таких як «Київзеленбуд» та підприємствах, що входять до складу корпорації «Укрзеленбуд», з якими факультет має угоду та програму співпраці. Багато приватних підприємств, які займаються озелененням, постійно запрошують студентів на практику, хто сподобається — пропонують у них працювати. 

Влітку студенти факультету проходять виробничу практику на Південному березі Криму, де в Нікітському ботанічному саду університет має свій навчальний корпус. 

Тут вихованці знайомляться з прикладами садово-паркового мистецтва та особливостями створення зелених насаджень в цьому унікальному місці нашої країни. Практичні та теоретичні знання студенти поглиблюють і в деяких університетах Європейських країн. Так, торік студенти факультету стали переможцями Європейського конкурсу «Сади націй», який проводив Вроцлавський університет наук про життя. Викладачі та студенти факультету є постійними учасниками загальнодержавних і міських нових проектів, об’єктів садово-паркового мистецтва.

Чимало їхніх шедеврів кияни та гості столиці можуть побачити й оцінити уже нині. А це — затишок і насолода. Погодьтеся, цього нам так часто бракує в житті.