Ті, кому нині за тридцять, напевно, почувши прізвище Карацупа, пригадають, що йдеться про героя-прикордонника, котрий разом зі своїм чотирилапим другом затримав замалим не півтисячі порушників, а ще сотні шпигунів та диверсантів знищив. У цій історії більше від легенди та міфів, ніж реальних подій — така вона, специфіка служби на кордоні. Незважаючи на значний прогрес в технічному забезпеченні охорони державних рубежів, зміни в політичному міжнародному становищі, інформаційну революцію і таке інше, служба прикордонників і в наш час оповита таємничістю. Нині навіть для багатьох стає відкриттям те, що морські прикордонники, наприклад, з Севастопольського загону морської охорони, що дислокується у Балаклавській бухті, не належать до Міністерства оборони, а служать у Державній прикордонній службі України.

Достовірність інформації про роботу прикордонників має особливе значення напередодні Євро-2012, коли кількість гостей, для котрих Україна почнеться зі спілкування з охоронцями держкордону, значно зросте. Напередодні цієї події, а також з нагоди святкування Дня прикордонника, що відзначається 28 травня, наша розмова з генерал-майором Анатолієм Хортюком (на знімку) — начальником Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

— Напередодні проведення Євро-2012 наше регіональне управління активно готується до туристичного сезону і забезпечення пропуску через державний кордон під час проведення фінальної частини футбольного чемпіонату. Вже апробовано окремі елементи спрощення прикордонних формальностей. Готуємось організувати спільний прикордонний контроль в пунктах пропуску «Крим» (Україна) та «Кавказ» (Росія).

З метою дотримання режиму плавання, недопущення браконьєрської діяльності та охорони водних біоресурсів в акваторії Азовського моря, Керченської протоки та північно-східної частини Чорного моря ДПСУ організовує спільно з силами Берегової охорони Чорноморо-Азовського прикордонного управління ФСБ РФ оперативно-профілактичні заходи.

— Анатолію Володимировичу, вашим підлеглим доводиться протидіяти й браконьєрам...

— На жаль. Разом з відповідними державними органами ми вилучили понад 10 тонн незаконно виловлених морепродуктів, 45 кілометрів сіток, 27 засобів браконьєрського лову. Так, наприкінці квітня нашими співробітниками затримано два мотобота, на яких було понад дев’ять тонн риби. Сума завданого збитку незаконним виловом становить понад сім мільйонів гривень.

Силами спеціального угруповання, створеного на базі Севастопольського загону морської охорони для захисту суверенних прав України у її виключній (морській) економічній зоні у складі кораблів Севастопольського, Керченського, Одеського загонів морської охорони, літаків від Одеської авіаційної ескадрильї, три турецькі рибопромислові шхуни було видворено за межі виключної (морської) економічної зони України, а дві за порушення законодавства — затримано.

Наприклад, у нашій економзоні корабель морської охорони «Донбас» затримав шхуну «Denіz Kysy», на борту якої було майже півтора десятка кілометрів сіток та ємкості для виловленої риби. За рішенням суду шхуна та знаряддя лову конфісковані, капітана судна змусили відшкодувати збитки Держприкордонслужбі в сумі понад 77 тисяч гривень.

А екіпаж корабля морської охорони «Миколаїв» затримав турецьку рибопромислову шхуну «Yenіey». Суд наклав на порушників 17 тисяч гривень штрафу та конфіскував знаряддя лову. А капітан судна відшкодував понад 125 тисяч гривень.

Також для охорони державного кордону та патрулювання районів можливого браконьєрства використовуємо літаки нового типу «Даймонд». В арсеналі Держприкордонслужби таких три.

— Цьогорічна незвично холодна для Півдня нашої країни зима додала клопоту в роботі прикордонникам?

— Так. Зима була складною. Замерзли акваторії Азовського моря і Керченської протоки. Лід в Азовському морі змусив дрейфувати 25 суден, екіпажі двох з них довелося евакуювати. Проте порушників та браконьєрів погодні умови не зупиняють. З початку року відмовлено в пропуску через державний кордон за різних підстав понад 240 особам, у тому числі 60 іноземцям. За незаконне перетинання (спробу перетинання) кордону затримали вісім порушників, вилучено товарів на суму понад 11 мільйонів гривень.

Спеціально для «Голосу України» розмову записав Андрій БАЗАН, полковник, помічник начальника Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю.

Фото надане прес-службою Азово-Чорноморського регіонального управління ДПСУ.