Обдурити — це просто
Податкову інспекцію Херсона «підставили» шахраї. На міських підприємців обрушився «дев’ятий вал» дзвінків підприємцям, яких від імені фіскальної служби інформують про нібито наявну податкову заборгованість і лякають великими штрафами. «Обробивши» співрозмовника, йому обіцяють швидко владнати питання за скромну суму в 500—1000 гривень. Ці гроші пропонують або переказати на банківський рахунок, або придбати на цю суму ваучер для оплати послуг телефонного зв’язку, повідомивши його секретний код тому, хто дзвонив. Довірливі бізнесмени переказують гроші, після чого мобільний телефон лжеподатківця перестає відповідати, а ошукані люди біжать розбиратися до податкової, де тільки плечима знизують, повідомляючи, що жодного стосунку до підозрілих дзвінків не мають.
У їхньому арсеналі ще чимало схожих безвідмовних трюків. Так, на мобільний телефон 56-річного бухгалтера однієї із приватних фірм міста подзвонив невідомий, який представився співробітником міліції. Він повідомив, що дорослий син абонента скоїв аварію, у якій є потерпілі. І якщо батько не хоче, щоб його нащадок сів у в’язницю, можна «владнати справу» за винагороду — навіть за безготівковим розрахунком. Не перевіривши в поспіху ці дані, схвильований бухгалтер побіг у банк і переказав на розрахунковий рахунок (його реквізити продиктував співрозмовник) вісім тисяч гривень. Потім купив карток поповнення рахунків мобільного телефону ще на чотири тисячі гривень і теж передав їхні номери анонімному «посередникові». А незабаром з’ясувалося, що син ні в яку аварію не потрапляв, і «викуповувати» його відповідно не було потреби. Того ж дня бухгалтер прийшов у Суворівський райвідділ міліції Херсона і написав заяву із проханням знайти аферистів і повернути гроші.
Перш, ніж платити — подумай
Оперативники кажуть, що пропозиція позбавити від штрафних санкцій, «викупити» близьку людину або родича, що нібито скоїв злочин (не обов’язково ДТП), є досить поширеним в останні роки способом обману. Довірливим батькам можуть розповісти про затримання сина-бізнесмена «за несплату податків», а ще підсовують легенди про «вбивство в бійці на вулиці» або викриття якоїсь крадіжки — варіантів безліч. Для цього шахраям достатньо дізнатися номери мобільних телефонів, імена потенційної жертви і вигаданого злочинця, а також набір даних побутового характеру, на кшталт марки й номера машини. Зазвичай на час переговорів спільник афериста намагається у той чи інший спосіб «вивести» уявного злочинця із зони досяжності членів родини, умовивши його відключити свій мобільний.
Щоб не попастися на вудку хитромудрих комбінаторів, співрозмовникові варто лише поставити кілька уточнюючих запитань, відповіді на які повинен знати тільки той, хто справді бачив людину, про яку йдеться. Наприклад, у що вона вдягнена, чи був у неї при собі той чи інший документ. Надійним способом уточнити, чи правду вам повідомляють, залишається під’їхати на місце вказаного ДТП або в той райвідділ міліції, де нібито перебуває затриманий, і перевірити, чи справді туди доставили такого громадянина. 
Херсонська область.