Однією з головних проблем комунального господарства нашої держави є рівень безпеки та якість ліфтів. Адже, враховуючи, що переважна більшість будинків, а разом із ними і підйомники, були введені в експлуатацію в 70—90-ті роки минулого століття, зношуються вони дедалі частіше. Ремонт або заміна бодай одного ліфта є доволі затратним. Але незважаючи на це, проблема потребує розв’язання, оскільки несправні та застарілі ліфти несуть реальну загрозу життю його пасажирів. Такі підйомники ламаються, застрягають між поверхами і навіть падають.

На пленарному засіданні Верховної Ради України 15 травня 2012 року під час розгляду законопроекту «Про внесення змін до Закону «Про загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009—2014 роки» (щодо включення окремого заходу «Капітальний ремонт, модернізація і заміна ліфтового обладнання») народний депутат України, член фракції Народної Партії Валерій Баранов (на знімку) наголосив на необхідності прийняття цього документа.

«Контролюючі органи зупиняють їх роботу, але вони працюють, оскільки якось людям треба підніматися нагору. В нас капітального ремонту потребують 12,5 тисячі ліфтів, модернізації — 12,8 тисячі і повної заміни — 6 тисяч ліфтів», — зауважив В. Баранов.

За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, він запропонував до раніше прийнятої програми додати пункт, що передбачає фінансування проведення капітального ремонту, модернізацію та повну заміну ліфтового обладнання на загальну суму 5,7 млрд. гривень. «Ми, як автори цього законопроекту, пропонуємо доповнити зазначену програму окремим заходом — капітальний ремонт, модернізація та заміна ліфтового обладнання. Ви знаєте, що ми з вами приймали таку програму, але такого пункту в ній не було. А ліфтове господарство нашої держави вже прийшло до повного зносу, і це дуже важлива проблема», — наголосив Валерій Баранов.

Депутат-народник зазначив, що фактичні витрати на відновлення ліфтового господарства за рахунок держбюджету на сьогодні становлять лише 1,5 відсотка від потреби за останні роки. Він також додав, що реалізація цього законопроекту потребує значних коштів з державного бюджету. «Згідно з розрахунками прогнозний обсяг потреби в державних коштах на трирічний термін майже 5,7 мільярда гривень, а вся програма, яку ми приймали, ще 7 мільярдів гривень», — сказав Валерій Баранов.

На превеликий жаль, парламентарії не підтримали зазначений законопроект, віддавши лише 64 голоси «за». Такий крок народних депутатів свідчить про їхню байдужість до безпеки та здоров’я громадян. Отже, українці й надалі змушені будуть користуватися небезпечними ліфтами, щодня ризикуючи власним здоров’ям та життям...

Фото прес-служби апарату Народної Партії.