Міський голова Вінниці Володимир Гройсман заступився за місцевих підприємців, звинувативши керівників міської податкової і Пенсійного фонду в тому, що вони штучно «загнали» в чергу представників малого бізнесу.
— Якби ви хоч на деякий час опинилися на місці підприємців, походили по кабінетах і почули, хто і що від них вимагає, не було б не тільки черг по довідки, — не приховував своїх емоцій на нараді під час з’ясування питання, чим спричинені черги в Центрі адміністративних послуг «Прозорий офіс», визнаному одним із кращих у державі, міський голова. Керівники податкової та управління ПФУ спробували захищатися, але... Так, головний податківець Вінниці Сергій Здітовецький зауважив, що податкова не винна, підприємці самі поспішають поміняти старі документи на нові, тому й шикуються в черги. Такої само думки начальник управління ПФУ у Вінниці Олена Корчака: «Ми, як і раніше, приймаємо звіти за встановленою схемою, за старими документами», — наголосила вона.
— Неправда, — обурився на це представник міськвиконкому. — Навіть звіт міськвиконкому ваш інспектор відмовився приймати, сказав, що не зробить цього, доки не змінимо класифікатор видів економічної діяльності. Ми змушені були робити це в авральному порядку.
Саме цей документ — класифікатор видів економічної діяльності (КВЕД) — став причиною «вавилонського стовпотворіння» у Вінницькому міськвиконкомі, де видають такі довідки. У черзі від підприємців довелося почути, що отримати нові КВЕДи їх зобов’язали в податковій і Пенсійному фонді до першого червня. Хто цього не зробив, у того не приймають звіти. Тому й черги. За словами міського голови, максимальний час очікування на отримання документа сягнув 3,5 години. Володимир Гройсман нагадав присутнім, що чинність старого документа насправді продовжено до кінця 2012 року. Назвав документ, яким це підтверджено, — наказ Мінфіну від 12.12. 2011 року.
— Є ще один документ — спільний лист «Укрдержреєстру», ДПС України, Пенсійного фонду і Держкомстату від 24 січня 2012 року, який на Вінниччині став чомусь майже таємним, — наголосив заступник директора Департаменту адміністративних послуг міськради Євген Іщук. — Його розміщено на офіційних сайтах майже всіх областей, але немає у Вінницькій, документ не довели до відома підприємців. Цим листом заборонено не приймати звіти зі старими КВЕДами. Натомість рекомендовано проводити роз’яснювальну роботу, а люди, з якими ми спілкуємося в чергах, чесно кажуть: у податковій написали олівцем, куди йти, і все — роз’яснень жодних.
Позицію ПФУ уточнила начальник міського управління Олена Корчака: «Якщо ми не зробимо цього нині, то в грудні будемо мати ще більші черги». «Можна тільки уявити, що в чергах підприємці говорять про владу і її структури, поліпшення бізнес-клімату!» — відповів міський голова. Володимир Гройсман рекомендував тим, хто, за його словами, штучно створив стовпотворіння, «розвести чергу в часі», роз’яснити людям, що заміна необхідного документа може бути здійснена не до першого червня, а до кінця року, і взагалі частіше спілкуватися з тими, хто наповнює міський бюджет.
Вінниця.