Більше двох мільйонів осіб, 706 тисяч транспортних засобів перетнули кордон України в пунктах пропуску Північного регіонального управління Держприкордонслужби України за перший квартал цього року. Північні рубежі нашої країни — то майже 1360 кілометрів. Це кордон з Білоруссю, а також прилеглі відрізки кордонів з Польщею та Росією. Основні зусилля персоналу в пунктах пропуску зосереджено на забезпеченні ритмічності роботи, протидії переміщенню через державний кордон наркотиків, зброї, боєприпасів, викрадених автомобілів, запобіганню незаконній міграції, практичній підготовці до дій під час чемпіонату Євро-2012.

Окрім бажаних гостей, яким у нашій країні завжди раді, і тих, хто прямує в інші країни на цілком законних підставах, є і такі, яких доводиться завертати. Не пропущено через державний кордон з різних причин 736 осіб. Порівняно з таким же періодом минулого року на 10 відсотків зросла кількість виявлених підроблених документів, недійсних — у півтора разу, а чужих — мало не в два з половиною рази. Досі не перевелися охочі перетнути кордон поза пунктами пропуску — за це затримали 152 особи. Про те, що прикордонникам роботи не бракує, свідчить і те, що спроб переміщення наркотичних речовин і прекурсорів виявлено у 3,2 разу більше. Вартість затриманої контрабанди зросла більш як удвічі.

І біля кордону «водяться» браконьєри: притягнуто до відповідальності 167 порушників правил використання об’єктів тваринного світу, вилучено 52 одиниці зброї. Протягом першого кварталу північні прикордонники на ділянці відповідальності припинили діяльність дев’яти злочинних груп.