Рада директорів і президія теркому Луганської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України прийняли рішення призупинити роботи з видобутку вугілля на двох шахтах. Дії спрямовані на привернення уваги до проблем «Луганськвугілля» галузевого міністерства, органів місцевого самоврядування і пошук виходу із ситуації, що склалася.

За словами голови територіальної організації профспілки Олександра Бічева, «підприємство сьогодні перебуває біля тієї межі, після якої повернутися до нормального ведення господарської діяльності буде неможливо». На ряді шахт відсутні діючі очисні вибої. Через відмову гірничозбагачувальної фабрики приймати вугілля та відсутність площ для його складування припинило роботу шахтоуправління «Луганське». Відсутність коштів на ремонт тепловозів і незатребуваність вугілля марки «Г» припинило роботу ОП «Луганськпогрузтранс».

Взагалі в 2011-му у вуглярів не було когштів на придбання й ремонт прохідницького обладнання, через що за чотири місяці поточного року шахти ДП «Луганськвугілля» видобули лише 443,7 тис. тонн вугілля. Це нижче від планових показників майже удвічі. Шахти зазнають великих збитків, адже тільки за наявності товарної продукції дозволено одержувати й використовувати кошти держпідтримки на покриття збитків від виробництва. Виходить, добуте і відкладене на склад вугілля не має статусу товарного продукту, отже, нема чим оплачувати працю з його видобутку.

На думку представників «Луганськвугілля» і профспілки, до такого стану призвела незбалансована цінова політика, практично повна відсутність бюджетного фінансування на технічне переоснащення і держпідтримки на часткове покриття витрат за собівартістю готової товарної вугільної продукції. Якщо вимушене припинення робіт не дасть адекватного результату, гірники мають намір «вживати всіх можливих у рамках законодавства заходів для привернення уваги до ситуації в ДП та її якнайшвидшого вирішення, аж до проведення протестних дій».