Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк провів зустріч із делегацією Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китайської Народної Республіки (ВК НПКР КНР) на чолі з заступником Голови цієї організації пані Лінь Веньї (на знімку).

«Україна та Китайська Народна Республіка цього року відзначають 20-річчя встановлення дипломатичних відносин. Упродовж цих років наші держави подолали нелегкий, але результативний шлях, кульмінацією якого, безперечно, стало встановлення відносин стратегічного партнерства. При цьому Україна завжди дотримується єдиної позиції визнання територіальної цілісності Китайської Народної Республіки з єдиною столицею — Пекін. І ця позиція залишається незмінною», — заявив А. Мартинюк, звертаючись до китайських гостей. На його переконання, наступний етап україно-китайських взаємин має позначитися якісно новими результатами в розбудові міждержавного політичного діалогу та розширенні співпраці у повному спектрі взаємин.

А. Мартинюк підкреслив важливість збереження традиційно стабільного україно-китайського політичного діалогу, зростання обсягів торгово-економічної співпраці, наголосив на обопільній зацікавленості у розвитку парламентської складової міждержавного співробітництва з огляду на діяльність груп дружби та профільних комітетів законодавчих органів обох держав.

Міжпарламентська складова україно-китайських взаємин, на переконання першого заступника глави українського парламенту, характеризується традиційно плідним та активним співробітництвом між законодавчими органами обох держав — Верховною Радою України та Всекитайськими Зборами Народних Представників. Утім, А. Мартинюк дав зрозуміти, що робота міжпарламентських груп та профільних комітетів має активізуватися, оскільки, вважає він, основна ініціатива щодо подальшого розвитку міжпарламентських контактів в усіх сферах належить саме цим групам, які мають контактувати між собою на регулярній основі.

Учасники зустрічі дали високу оцінку інтенсифікації міждержавного політичного діалогу, констатацією чого є обмін офіційними та робочими візитами уповноважених делегацій та керівників держав. Торговельно-економічна складова, на думку співрозмовників, найближчим часом має досягти рівня докризового періоду. Сторони позитивно оцінили тенденцію виконання важливої домовленості між главами двох держав щодо доведення показника товарообороту до 10 млрд. доларів США.

Гуманітарна сфера відносин, констатували учасники зустрічі, відзначилася зростанням взаємної зацікавленості в українському та китайському суспільствах щодо вивчення мови, літератури, історії, традицій та культури. У цьому контексті А. Мартинюк висловився за необхідність надавати всіляку підтримку заснуванню відповідних освітньо-культурних закладів в Україні та КНР.

А. Мартинюк, підсумовуючи, відзначив високий рівень взаєморозуміння та довіри між нашими державами і наголосив, що Україна та Китайська Народна Республіка мають усі необхідні передумови для подальшого динамічного розвитку стратегічного партнерства. Ключовим документом двосторонніх відносин, який планується до підписання в рамках одного з візитів високого рівня, є Програма розвитку відносин стратегічного партнерства між Україною та КНР на 2012—2016 роки. Підписання цієї Програми, висловив упевненість А. Мартинюк, «створить ґрунтовні підвалини для укладення в майбутньому міждержавного договору про принципи стратегічного партнерства».

У зустрічі взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол КНР в Україні Чжан Сиюнь.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.