З початку навчального року понад дві сотні школярів області отримали тілесні ушкодження. За безпеку дітей відповідають безпосередньо керівники навчального закладу. Але чимало з них, як стверджує старший помічник облпрокурора Наталія Гончарук, виявляють недбалість щодо охорони життя та здоров’я вихованців.

Не розслідуваними, наприклад, залишилися нещасні випадки, що сталися кілька місяців тому з трьома ученицями Деражнянської школи №2. З минулого року не проводились перевірки за фактами травм рук учнів Божиковецької та Деражнянської ЗОШ № 1. Керівники цих закладів навіть не повідомили про НП відділ освіти райдержадміністрації.

Прокурором Хмельницького встановлено, що на подвір’ї СЗОШ №20 діти мали вільний доступ до глибокого колодязя. Під час перерви туди впала та отримала значні травми десятирічна дівчинка, але і після цього адміністрація закладу жодних заходів для запобігання біди не вживала.

А у Віньковецькому районі після так званого службового розслідування комісії дійшли висновку, що нещастя сталися через «необережність» та «випадковість», і всю вину переклали на постраждалих. Мало того, у батьків вимагали розписку про відсутність будь-яких претензій до навчального закладу та вчителів.

У більшості загальноосвітніх закладів Старокостянтинова до занять з фізкультури і спорту допускають дітей без проходження щорічних медичних оглядів, не проводяться окремі уроки для школярів, котрі за станом здоров’я належать до спецгруп.

Небезпечним залишається перевезення учнів шкільним автотранспортом. Скажімо, прокурором Красилівського району встановлено, що технічні огляди 13 автобусів райвідділу освіти не проводяться. Прокурор Білогірського району виявив, що страховий агент безпідставно продовжив на п’ять місяців договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників шкільних автобусів...

 

Хмельницька область.