Голова Верховної Ради України Володимир Литвин привітав учасників засідання Парламентського комітету Парламентського виміру Центральноєвропейської ініціативи (ЦЄІ) «Туризм і мобільність громадян як важливі складові розширення взаємодії країн ЦЄІ. Законодавче забезпечення: досвід, співпраця, виклики, проблеми»

Шановні колеги!

Пані та панове!

Із задоволенням вітаю в українському парламенті наших колег парламентаріїв країн Центральноєвропейської ініціативи та керівництво Виконавчого секретаріату Організації. Для України Центральноєвропейська ініціатива — важливий інструмент інтеграції у європейський економічний, політичний і гуманітарний простір, ефективний механізм підтримання стабільності в регіоні та розвитку плідних відносин між країнами-учасницями Ініціативи.

Україна розглядає своє головування у ЦЄІ також як дієвий каталізатор інфраструктурних процесів та наближення українських інституційних систем до європейських стандартів і моделей. Головування у Центральноєвропейській ініціативі для України наповнене не лише прагматичним інтересом зміцнити свої інтеграційні спроможності, а й водночас зробити свій внесок у зближення різних за розмірами, статками й рівнем реформ суспільств від Балтики до Адріатики й Чорномор’я.

Саме таке бачення лежить в основі пріоритетів українського головування «транспорт, туризм, мобільність громадян», обговорення яких і буде відбуватися.

Значення туризму, як сфери людської активності в інтересах бізнесу, пізнання світу та дозвілля, важко переоцінити. Процитую Мухаммеда, який говорив: «Не розповідай мені, який ти освічений, скажи мені, як багато ти подорожував». Сьогодні світом мандрує майже мільярд туристів, а доходи від туризму наближаються до трильйона доларів США на рік, зростаючи на 4—5 відсотків щороку. При цьому 55% цього туристичного потоку припадає на країни Європи, а отже, й країни-учасниці Центральноєвропейської ініціативи. Україна є стратегічним партнером на туристичному ринку регіону. Країни ЦЄІ входять до десятки країн-лідерів в’їзного та виїзного туризму для України (у 2011 році майже 32% українських туристів виїжджали саме в країни ЦЄІ, а 17% туристів з регіону відвідували Україну).

Не дивно й те, що туризм є одним з основних пріоритетів у національній економіці України та у її структурі діалогу з Європейським Союзом. Розвиток українського туризму безпосередньо впливає на активність близько 50 інших галузей економіки, усю інфраструктуру послуг, на якість життя усього населення. Україна має значні природні та історико-культурні ресурси для створення національного туристичного продукту. Крім унікальних пам’яток архітектури, історії, археології та містобудування, музеїв, біосферних заповідників, національних природних та дендрологічних парків, в Україні налічується п’ять об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, останній з яких було включено цього року.

У рамках головування України в Центральноєвропейській ініціативі 1 березня 2012 року у Києві пройшов Туристичний форум високого рівня «Раціональне використання туристичних ресурсів». Цей захід надав можливість обговорити стан та перспективи сталого розвитку туризму, відповідні ініціативи країн-членів ЦЄІ.

В умовах посилення конкуренції на глобальному туристичному ринку державам нашого регіону необхідно чітко координувати свої дії у сфері туризму. Налагодженню грамотного інформаційного обміну треба надати активнішого звучання. Це дозволить оптимізувати економічні результати від туризму для кожної з держав.

ЦЄІ може також стати ефективним майданчиком для обміну успішним досвідом, реалізації спільних проектів, забезпечення сталого розвитку туризму в регіоні на основі впровадження науково обґрунтованих методик раціонального і ефективного використання ресурсів країн у туризмі.

Пані та панове!

За роки існування ЦЄІ вдалося досягти суттєвого прогресу в консолідації процесу європейської інтеграції країн Центральної та Східної Європи, які знаходилися на різних стадіях економічного розвитку. ЦЄІ зробила свій вагомий внесок у трансформацію Балканського регіону.

Центральноєвропейська ініціатива обрала конструктивне гасло: «До європейської інтеграції через регіональне співробітництво». Багаторічні зусилля на цьому шляху виливаються у вражаючі результати: цього року, із вступом Хорватії до ЄС, понад половина держав-членів матиме постійну прописку в Брюсселі. Водночас змінюється і клімат відносин між державами-учасницями, між громадянами країн Ініціативи. Тепер, коли порядок денний євроінтеграційних змін для балканських країн чітко виконується, виникає унікальний історичний момент для того, щоб приділити більшу увагу проблемам східноєвропейських членів Ініціативи, які не є членами ЄС.

У цьому контексті головування України у 2012 році є доречним і, переконаний, створить нові можливості для впровадження європейських принципів і стандартів не лише у нашій країні, а й у цілому регіоні, на схід від Балкан та навколо Чорного моря.

Дорогі друзі!

Головування України в ЦЄІ збіглося в часі з проведенням в Україні та Польщі футбольного чемпіонату Євро-2012. Україна повністю завершила підготовку до цього свята спорту.

Бажаю цікавої роботи, плідного обміну думками. Але головування України в ЦЄІ триває, тож буду радий бачити всіх вас у вересні в Києві на щорічній сесії Парламентської асамблеї ЦЄІ.

Дякую і бажаю успіхів.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.