Президенту України Януковичу Віктору Федоровичу
Прем’єр-міністру України Азарову Миколі Яновичу
Асоціація «Виноградарі та винороби України» висловлює занепокоєність стосовно дій Міністерства фінансів України, котре ініціює підвищення мінімальних роздрібних цін на вино до 22 гривень.
Просимо звернути вашу увагу, що в такому разі зростання МРЦ менш як за півроку становитиме 22 відсотки(!). Для більшості вітчизняних виробників це означатиме втрату мінімум 30 відсотків обсягу всієї продукції, що випускається.
Позиція міністерства відображена в проекті постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957».
Асоціація «Виноградарі та винороби України» підкреслює, що таким чином під загрозою опиниться вся виноградарсько-виноробна галузь країни, а наслідки дій Мінфіну торкнуться майже кожного українця.
Перелічимо лише деякі з наслідків:
— падіння ринку вина мінімум на 30 відсотків! Причина — погіршення рівня життя населення і відповідно низька платоспроможність. Зростання МРЦ у таких умовах призведе лише до колосального обвалу обсягів виробництва;
— зникнення виноробної продукції нижньої цінової категорії, яка є найбільш затребуваною серед вітчизняних покупців. 70 відсотків вина, котре купують в нашій країні, перебуває в ціновому сегменті від 18—20 гривень за літр. Як наслідок — варто очікувати негайну переорієнтацію уподобань покупців на користь нелегальної продукції низької якості і відродження масового підпільного самогоноваріння. Ринок буде наповнений неякісним алкоголем, що посприяє розвитку алкоголізму і розкладанню суспільства;
— посилення тінізації виноробного ринку за рахунок різкого зниження кількості легальної продукції;
— зміцнення позиції імпортної продукції на українському ринку, що дасть зайвий привід підприємствам Старого і Нового світу розглядати Україну як майданчик для збуту своєї продукції. За рахунок знищення власного виноробства, наша держава допоможе вирішити проблему перевиробництва країнам Європи;
— зростання безробіття і невдоволення чинною владою. В умовах зниження продажів виноробні підприємства будуть змушені вдатися до скорочення робочих місць. Для населених пунктів, де винзаводи є головним, а іноді і єдиним роботодавцем, це стане справжнім ударом і спричинить за собою сильні соціальні хвилювання.
Проаналізувавши ситуацію, Асоціація «Виноградарі та винороби України» наголошує, що показник МРЦ, чинний на сьогодні, є вмотивованим і економічно обґрунтованим, навіть з урахуванням збільшення акцизного збору на 19 копійок, яке відбулося 1 квітня 2012.
Згідно з розрахунками фахівців нашого об’єднання, мінімальна ціна пляшки вина об’ємом 0,7 л, в якій враховано — середня (!) вартість винограду, всі витрати за умовами державного оподаткування (акцизний збір, ПДВ), вартість тари, торгова націнка і т. п. , не може перевищувати 18 гривень.
Стає очевидним, що запропонований документ обстоює інтереси винятково лідерів виноробного ринку, чия продукція входить в рамки вищого цінового сегмента.
Шановні Вікторе Федоровичу та Миколо Яновичу,
Асоціація «Виноградарі та винороби України» звертається з проханням взяти під особистий контроль вирішення даного питання. Адже, у разі прийняття проекту постанови, МРЦ стане молотом, який завдасть нищівного удару по галузі виноробства, і позбавить переважну частину населення якісною доступною продукції.
З повагою Директор АВВУ С. М. Михайлечко.