Голова Верховної Ради України Володимир Литвин взяв участь у засіданні Парламентського комітету Парламентського виміру Центральноєвропейської ініціативи (ПВ ЦЄІ).
Для участі у заході до нашої країни, яка вперше головує в цій поважній міжнародній інституції, прибули делегації 13 із 18 країн—членів ЦЄІ. На засіданні були також присутні народні депутати, постійний представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, представники уряду, а також посольств тих країн, делегації яких не змогли приїхати. Тема, запропонована до обговорення: «Туризм і мобільність громадян як важливі складові розширення взаємодії країн ЦЄІ. Законодавче забезпечення: досвід, співпраця, виклики, проблеми».
На засіданні виступив Голова Верховної Ради Володимир Литвин (виступ друкується).
Привітання від імені Президента учасникам засідання зачитав постійний представник глави держави у парламенті Юрій Мірошниченко. Головування у ЦЄІ, за словами керманича, — це відповідальна місія, яка передусім є важливою у контексті реалізації наших євроінтеграційних прагнень. «Українська сторона докладає значних зусиль для того, щоб досягти з міжнародними партнерами максимальних практичних результатів. Наша країна готова всебічно сприяти подальшій модернізації ЦЄІ, спрямованій на підвищення її ефективності, пошуку відповідей на сучасні виклики», — йдеться у привітанні.
У ході обговорення учасники засідання неодноразово наголошували, що нинішня зустріч надасть нового поштовху для двосторонніх та багатосторонніх переговорів щодо поліпшення реалізації пересування громадян наших країн, підвищення їх мобільності. Водночас голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Олег Білорус зауважив, що наша стратегічна мета — це майбутнє, хоч і відкладене, повноправне членство в Євросоюзі. Шлях до якого, за його словами, лежить через вирішення цілої низки внутрішніх проблем — демократизації суспільства, справедливого судочинства, зупинення переслідування політичної опозиції тощо.
У свою чергу, голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павло Костенко відзначив, що у країнах ЄС туризм є одним із найважливіших елементів економічної активності. Особливо на регіональному рівні, що має широкий позитивний вплив на економічне зростання та зайнятість населення. Парламентська ж співпраця в рамках ЦЄІ, за словами обранця, надає Україні можливість для більш глибокого аналізу європейського законодавства у цій сфері та впровадження його найкращого досвіду в нашій країні.
Парламентарій нагадав: з 2005 року Україна запровадила безвізовий режим для країн ЄС, що суттєво спростило приїзд європейців до нашої країни. Проте, на жаль, українські туристи мають значно менше прав, ніж європейські. З огляду на це народний депутат звернувся до гостей із пропозицією щодо перегляду безвізового режиму для українців з країнами ЄС.
Водночас П. Костенко озвучив ще одну пропозицію. За його словами, якість туристичного продукту формується передусім на рівні окремого міста чи селища. Тож обмін досвідом між головами найбільших міст країн Центральноєвропейської ініціативи може стати важливим поштовхом для розвитку нових ідей та форм співробітництва, переконаний депутат.
Власне, участь у заході 13 із 18 делегацій є свідченням того, що розмови про якийсь бойкот нашої країни не мають під собою жодних підстав, переконаний голова постійної парламентської делегації Верховної Ради України у ПВ ЦЄІ, народний депутат України Валерій Камчатний. «Україна була й буде авторитетною державою, і цей захід тому підтвердження», — сказав він.
У ході дискусії учасники засідання обмінялися досвідом, почули декілька цікавих пропозицій щодо того, як потрібно організовувати співпрацю між країнами в цілому та парламентами зокрема. Насамкінець за результатами засідання Парламентського комітету Парламентського виміру Центральноєвропейської ініціативи було ухвалено резолюцію. У ній, зокрема, міститься заклик до зміцнення координації між парламентським, урядовим і бізнесовим вимірами ЦЄІ та визнається необхідність подальшого досягнення організаційних цілей, поставлених під час її заснування. А також вказується на важливість співпраці між ЦЄІ та іншими регіональними ініціативами для забезпечення успішної реалізації інтересів держав—учасниць Ініціативи у контексті нових викликів, зумовлених геополітичною дійсністю. Крім того, на підтримку пропозицій Загального комітету ПВ ЦЄІ з питань культури, який відбувся у Больцано (Італія) 27 квітня 2012 року, у резолюції наголошується на необхідності закликати національні парламенти ухвалювати закони, які б надавали рівні права кожному громадянину відповідної країни, незалежно від національної приналежності. А уряди — що захист меншин є основоположним інструментом для збереження миру серед народів.
Після офіційної частини учасники заходу ознайомилися з роботою українського парламенту та мали екскурсію до Києво-Печерської лаври.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Зліва направо: постійний представник Президента України у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, заступник керівника апарату Верховної Ради Дмитро Марков, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, народний депутат України Валерій Камчатний, заступник генерального секретаря ЦЄІ Зоран Йовановіч.
Учасники засідання.