Законопроект про мови в Україні може призвести до розколу суспільства та загрожує національній безпеці держави. А проект нової редакції Трудового кодексу призведе до погіршення прав найманих працівників. Про це йшлося на вчорашньому засіданні опозиційного уряду, до якого входять народні депутати з фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС».
Голова Комітету з питань культури і духовності Володимир Яворівський назвав законопроект № 9073 «Про засади державної мовної політики» неприйнятним з декількох причин. Зокрема, за словами депутата, ключовою ідеологією   Європейської хартії регіональних мов та мов нацменшин є підтримка тих мов нацменшин, яким загрожує зникнення. Натомість російської мови це аж ніяк не стосується. У законопроекті йдеться: якщо в регіоні мешкає понад 10% носіїв мов національних меншин, місцеві органи влади можуть запровадити там другу регіональну мову. Однак це стосуватиметься знову-таки лише російської мови. Адже у жодній із багатонаціональних областей — Закарпатській, Чернівецькій та інших, де мешкають поляки, угорці, румуни та представники інших національностей — не зможе бути запроваджено як регіональну польську, угорську чи румунську мову. Бо лише 2% представників цих нацменшин розмовляють рідною мовою. Натомість у 13 областях України може бути запроваджено російську мову як регіональну, і надано їй особливий статус.
Депутати зацитували висновки міжнародних та вітчизняних експертів, зокрема ОБСЄ, Венеціанської комісії, провідних наукових установ, котрі вважають, що запровадження двомовності є недоречним і навіть фінансово дуже затратним для нашої держави і може загострити напруження в суспільстві.
Опозиція також категорично виступає проти ухвалення нової редакції Трудового кодексу. Заслухавши виступи представників незалежних профспілок та громадських організацій, опозиційний уряд звернувся до Прем’єр-міністра Миколи Азарова з вимогою провести публічне громадське обговорення законопроекту та недопущення прийняття парламентом запропонованої редакції. 
Профспілки та громадські організації вважають, що головними недоліками проекту Трудового кодексу є подвійність трактувань встановлення умов праці та її оплати, відсутність чіткого механізму відповідальності роботодавця за порушення трудових прав працівника, дозвіл роботодавцям звільняти працівників усупереч рішенню профспілки.