Як уже повідомляв «Голос України», у Верховній Раді відбулися парламентські слухання «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України».

Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко наголосив, що сьогодні надзвичайно важливо повернути повагу до слів «збройні сили», «офіцер», оскільки офіцерське звання втратило ті повагу і пошану, на яке воно заслуговує. «Нам потрібно зробити декілька принципових стратегічних речей, які за нас ніхто не робитиме. А саме, деполітизувати і департизувати як Збройні Сили, так і взагалі правоохоронну систему, а також відділити бізнес від армії та повернути статус і місце такому інституту, як РНБО», — підкреслив М. Томенко.

Голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко зазначив, що треба припинити розмови про кардинальне скорочення армії і будь-які інші небезпечні експерименти. «Україна має або відмовитись від позаблоковості і шукати союзників, або шукати гроші для зміцнення обороноздатності», — сказав він.

Сьогодні, за його словами, в армії немає жодного боєздатного батальйону, в повітряних силах — боєздатної ескадрильї, у воєнно-морському флоті — підрозділу кораблів, який міг би виконувати всі завдання за призначенням. А за два з половиною роки президентства Віктора Януковича немає жодного затвердженого документа, який визначав би напрями реформування ЗСУ та сектору безпеки країни. Народний обранець наголосив, що саме глава держави має усвідомити відповідальність за стан ЗСУ.

Говорячи про проблеми безпеки і стан Збройних Сил, А. Гриценко звернув увагу на необхідність переоснащення силових структур новою зброєю і технікою. «За 20 років техніка постаріла. Тому треба вирішувати, що ми спроможні виробляти самі, що — в кооперації з кимось, на основі офсетних схем, а що — закуповувати, брати в лізинг. Це стратегічні питання, які настав час вирішувати», — сказав парламентарій та додав, що в урядових проектах, котрі стосуються силового блоку, ці питання навіть не окреслені.

У свою чергу, секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв заявив, що Україна в найближчі п’ять—сім років має провести системні реформи у Збройних Силах, оскільки в цей час збройна агресія проти нашої країни є малоймовірною. Він повідомив, що найближчим часом указами Президента будуть введені в дію нова Стратегія національної безпеки, Воєнна доктрина, Стратегічний оборонний бюлетень, Концепція реформування та розвитку Збройних Сил.

Також він повідомив, що з метою приведення стану і спроможностей Збройних Сил у відповідність із реальними і потенційними воєнними загрозами, їх реформування і розвиток передбачається провести в три етапи.

На першому етапі, за його словами, заплановано оптимізацію чисельності та завершення формування нового складу ЗСУ, позбавлення їх надлишкового майна та непритаманних функцій, укомплектування військових частин постійної готовності новим озброєнням і військовою технікою. Також значна увага приділятиметься підвищенню рівня державних соціальних гарантій військовослужбовцям. На другому етапі планується досягти спроможності військ до адекватного реагування на загрозу прикордонного збройного конфлікту. Також передбачається продовжити розвиток та зміцнення боєздатності ЗСУ.

Крім того, розповів А. Клюєв, на порядку денному — завершення реформування вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Зокрема, необхідно розробити програми щодо його модернізації, впровадження новітніх технологій, а також створити нові мобілізаційні потужності.

Кінцевим результатом виконання запланованих заходів Концепції, за його словами, має стати формування невеликих за чисельністю, але ефективних, професійних Збройних Сил, котрі зможуть виконувати завдання оборони держави.