Прийняття парламентом законопроектів, спрямованих на боротьбу з курінням, об’єднує депутатів із різних політичних сил і відображає настрої громадян України. Про це заявили на брифінгу депутати міжфракційнної групи «За майбутнє України без куріння». У зв’язку із Всесвітнім днем боротьби з тютюном, що відзначається 31 травня, у кулуарах Верховної Ради проводиться виставка проти куріння, а на порядку денному парламенту — розгляд у другому читанні законопроекту №9474 про внесення змін у деякі законодавчі акти стосовно обмеження місць куріння тютюнових виробів, авторами якого є 12 депутатів із різних фракцій. Цей проект пропонує рішучі заходи проти куріння, зокрема, заборону курити в ресторанах та кафе.
«Боротьба з тютюном — це всесвітня боротьба», — наголосила голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва. На її думку, поліпшенню ситуації в Україні сприяло прийняття законопроекту про заборону реклами тютюну, підняття акцизу на сигарети. У підсумку кількість дітей, котрі курять (а за опитуваннями — кожна четверта дитина віком 12—14 років уже курить) за минулий рік скоротилася на 12,4%, жінок, як курять, — на 36,5%.
Один із авторів законопроекту Леся Оробець («НУ—НС») зазначила, що проект закону підтримують 84% населення, і це той рідкісний випадок, коли парламент приймає рішення, що відповідають потребам людей.
Постійний представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко, у свою чергу, запевнив, що наступ парламенту на табакокуріння буде невпинним. І така само позиція Президента України — здоров’я українців важливіше за чвари в парламенті.