Збільшення потужності Державного підприємства «Костопільський ветсанзавод» негативно вплинуло на довкілля.
Такого висновку дійшла прокуратура Рівненської області, провівши разом з працівниками Державної екологічної інспекції в області та санітарно-епідеміологічної служби перевірку його діяльності. Підставою стали звернення мешканців Костополя, які скаржились на неприємний запах, що поширювався містом від ветсанзаводу (він розташований за шість кілометрів від райцентру, спеціалізується на утилізації загиблих тварин, боєнських відходів та конфіскатів).
— Забруднення довкілля сталося тому, що підприємство в порушення вимог природоохоронного законодавства самовільно збільшило потужність та здійснювало викиди забруднюючих речовин без забезпечення відомчого контролю. Так, замість 2,5 тисячі тонн відходів тваринництва, які відповідно до техдокументації на викиди завод мав переробити на м’ясо-кісткове борошно впродовж року, насправді торік перероблено втричі більше. У першому кварталі цього року таких відходів уже переробили 1,6 тисячі тонн, — повідомив заступник прокурора Рівненської області Валерій Патрикей.
За виявлені порушення директора та інженера з охорони праці й техніки безпеки ДП «Костопільський ветсанзавод» притягнуто до адміністративної відповідальності. Прокуратура області та контролюючі органи зобов’язали керівництво ветсанзаводу облаштувати підприємство сучасним ефективним пилогазоочисним устаткуванням та забезпечити проведення відомчого лабораторного контролю за вмістом забруднюючих речовин у викидах від стаціонарних джерел та на межі санітарно-захисної зони. За неналежне забезпечення державного контролю за станом атмосферного повітря прокуратура області вжила заходів прокурорського реагування стосовно головного санітарного лікаря Костопільського району та керівника Держекоінспекції у Рівненській області.