Четвертокурсниці Донецького інституту туристичного бізнесу вперше вдягли уніформу волонтерів приймаючого міста: бірюзові футболки та кепки із символікою Євро-2012. У ці дні студентки мають скласти державний екзамен, проте не меншим іспитом для них є початок роботи інформаційних туристичних пунктів, де задіяні добровільні помічники. «Ми пройшли тренінги: нам розповідали про місто, про його історію, вчили, як спілкуватися з уболівальниками. Навіть як надавати першу допомогу — наприклад, робити штучне дихання», — ділиться враженнями одна зі співрозмовниць.

Встановлення перших наметів інформаційних пунктів у Донецьку збіглося із представленням Кубка Анрі Делоне — головного трофея європейської футбольної першості. Ветеран донецького «Шахтаря» Віктор Грачов під час презентації приймаючого міста за участю гостей з України та Росії зізнався: «Мені не довелося потримати цей кубок ані тоді, коли виступав, ані пізніше. Мабуть, не даремно грав у футбол, адже довірили представляти приз. Емоції переповнюють».

Подивитися на можливості шахтарської столиці та її готовність до зустрічі Євро приїхали представники п’яти областей України та Ростовської області Російської Федерації. Міська влада запросила сусідів стати гостями свята. «Ми можемо надати близько 8 тисяч номерів у гуртожитках університету, ціна за які буде від 100 гривень на добу», — пообіцяв заступник міського голови Валентин Лактіонов. Він розповів про організацію фан-зони в парку імені Щербакова, про підготовку насиченої культурної програми для фанів і навіть товариські матчі між уболівальниками з різних країн та областей.

У міській раді прогнозують: на всіх п’яти матчах, що відбудуться на «Донбас Арені», стадіон, який вміщує 51 тисячу осіб, буде заповнений. Загалом у місті готуються прийняти понад 200 тисяч гостей. Особливість Донецька не лише в тому, що вся спортивна інфраструктура споруджена винятково на кошти приватних компаній, а й у відсутності особливого досвіду саме туристичного обслуговування гостей. Тому до організації цієї роботи намагалися залучити краєзнавців, істориків, фотохудожників тощо.

Всього в місті встановлять 30 інформаційних пунктів, а для допомоги гостям підготовлені 1300 волонтерів — здебільшого це студенти місцевих вузів зі знанням щонайменше однієї іноземної мови. Розроблено путівники англійською та французькою мовами, видано карти міста. Через три дні після відкриття нового термінала міжнародного аеропорту імені Сергія Прокоф’єва там відкрив двері туристичний центр. До речі, цей заклад запрацював навіть раніше, ніж у будівлі з’явилися банкомати, кафе та магазини.

На час футбольного чемпіонату центр в аеропорту працюватиме цілодобово. Привертає увагу оригінальна композиція із вази, наповненої вугіллям, та червоної троянди (на знімку). Такий донецький «креатив», вважають організатори, сподобається гостям. Половину зали займають стенди із сувенірною продукцією: тарілки, чашки, брелоки, магніти тощо. Цін на сувеніри ще немає, але, як запевнила директор центру Талья Валетова, згадка про Донецьк обійдеться недорого: від 5 до 15 євро. Безплатно планують роздавати карти, інформаційні буклети, листівки із зображенням міста.

Особливу зацікавленість в організації свята виявляють представники Російської Федерації. Як відомо, у 2018-му Росія прийматиме чемпіонат світу з футболу, тому досвід шахтарської столиці делегації міст вивчають уже зараз. А сусідам із Ростовської області приїхати вболівати до України буде зручно і близько.

— Об’єкти, які я побачив тут, вражають, — зізнався міський голова Донецька (Ростовська область), президент Асоціації шахтарських міст Росії Юрій Тарасенко. — Іноді ваша братія журналістів щось показує і розповідає про Україну погане, але це все неправда. Те, що ми побачили, — чудово! Звичайно, проблеми всюди є: і у нас, і у вас. Але ви дуже багато зробили. Красень-стадіон, парк поруч із ним, увесь благоустрій — дуже високого рівня. Нам є чому повчитися.

Кореспондент «Голосу України» поцікавилася у донецького міського голови Олександра Лук’янченка, як проведення Євро-2012 позначиться на продуктивності праці на підприємствах міста. Адже відомий факт, коли в радянські часи після виграшу улюбленої команди на шахтах збільшувався видобуток вугілля. З другого боку, вболівальники настільки пильно стежитимуть за перебігом подій, що можуть махнути рукою на роботу.

— Донецьк — трудовий регіон із підприємствами безперервного циклу роботи. Якщо збірна України успішно виступатиме, то, впевнений, продуктивність праці на шахтах і металургійних підприємствах підвищиться...

Фото Олега ТОЛСТОВА.