Чубам у всі часи доводилося немало потерпати. То їх посипали попелом, то мастили болотом. Особливо страждали гетьманські чуби. Бо ж як називаєшся грибом, чи то пак гетьманом, то вже, будь ласкав, підставляй чуба, а в нього має бути довга пам’ять: до смерті не забувати, що язик наобіцяв. Ще складніше випробування, і не тільки чубам, а й навіть косам дуже часто застосовують у Кам’янці-Подільському. Тут чуби палять! Справжнісіньким вогнем. Чоловікам ще сяк-так. А от жінки споконвіку більше життя пильнують своїх зачісок, тремтять за кожну волосину, та й то доводиться підставляти красу під таку небезпеку. Як, чому і за які такі розкоші вони на те погоджуються?

 

Нинішнього травня в Кам’янці знову, вже водинадцяте, відкрився «Кубок Поділля» з повітроплавання. Кулями милуються всі, політати на них більшість ще тільки мріє. Не всім по кишені. Журналістська братія цей транспорт випробувала, і щось не чутно, щоб небесні тихоходи з пальниками хтось критикував. Серед привілейованих пасажирів — посадовці виконкому, депутати, усіх їх у кошик брали. Чуби вже смалені. Правом підпалу володіє пілот. Нащо він це робить? Правило започаткував ще Людовік ХVІ, котрий сказав, що першими повітроплавцями мають бути поважні люди, а не качка, баран та когут, що їх пропонували зробити повітроплавцями. Отож усіх, хто ризикує життям, піднявшись у небо на кулі, неодмінно наділяють дворянським титулом. Та ще й вділяють йому володінь — за назвою місцевості, де приземлився.

Кам’янець — неофіційна столиця вітчизняного повітроплавання, тут навколо вже немає вільних володінь, бо стільки тих «наділів» «роздано» за цей час. Головним пілотом міста з 2006 року є Юрій Аносов, за фахом фізик-інженер. Він же — головний підпалювач чубів. Від нього «постраждали» телезірка-«ревізорка» Ольга Фреймут, «золота рибка» Яна Клочкова, ще один чемпіон з плавання Денис Сілантьєв, численні політики... І рука не здригнулася!

Якось куля Аносова сіла в... центрі міста на вулиці Огієнка. Збіглися перехожі, з будинків повискакували люди, деякі жіночки у бігудях. Однак, цього разу пілот не став смалити чубів.

— Та що там чуб, я був першою людиною, яка велетня Віталія Кличка на коліна поставила! — жартує Юрій Аносов, який серед повітроплавців вважається невгомонним весельчаком. — Причому зробив він це добровільно. Бо цього вимагає обряд посвячення в небесні брати. Я підсмалив чуб, гасили його шампанським, Віталій отримав титул, як і його син Єгор. Багато хто мені заздрив. Адже я катав таку знаменитість! Віталій тоді приїхав у Кам’янець на юнацький турнір із боксу «Козацькі джури», що проходив 12—14 жовтня 2006 року. Тут він виступив і нагородив переможців. Кличку влаштували бурхливий прийом, кожен хотів бодай доторкнутися до живої легенди. Море прихильників буквально «штурмувало» героя, проводжали аж до аеростата. Журналісти ще й тут намагалися щось запитати, хто про улюблене пиво, хто про політику. Політ був організований нашим центром повітроплавання «Триглав», стартували з площі Вірменський ринок. Куля «Славутич» піднялася в небо на висоту 150 метрів — й екскурсія над заповідним містом почалася. Чемпіон був у захваті від краси Кам’янця.

До речі, 20 років до цього польоту в Кличка був його перший бій. Він програв. Але це не зашкодило Віталію мріяти про успіх і стати чемпіоном світу. «Щоб перемогти, потрібно багато працювати, тримати удар у житті, як на рингу, — запам’яталися слова чемпіона. — Хоча б намагатися це робити. Я сьогодні в українській політиці, а там ще складніше, ніж у спорті».

Юрій Аносов теж у політиці, він депутат міської ради. І в ній нині складно, як «у верхах», а ще — складніше, ніж у небі. Тоді, в 2006-му він ще так не думав. Разом із Кличком провів у небі 40 хвилин. Провокаційне запитання щодо почуття страху відомий боксер прокоментував так: «Якщо ти віддаєш себе в руки професіонала, ніколи не страшно». Через день після візиту чемпіона прийшов факс від Віталія Кличка, в якому він ще раз висловив подяку, особливо ж — за прогулянку на повітряній кулі.

Фото з архіву місцевої газети «Подолянин».

Віталій Кличко з легкої руки Юрія Аносова стає дворянином.