Вітрильний спорт. Сьогодні на Київському водосховищі стартує весняний етап шостого сезону міжнародної Wіnd Master Regatta. Учасники змагатимуться на яхтах п’яти класів: трьох дорослих — «Зірковий», «спортботи», крейсерсько-перегонові та двох дитячих — «Кадет» і «Оптиміст». Позавчора з представниками ЗМІ зустрілися організатори змагань, інформаційну підтримку яким традиційно надає «Голос України».

Василь Гурєєв, президент Вітрильницької федерації України, народний депутат, член НОК:

— Так виходить, що у нас не обходиться без інновацій. Торік світове вітрильництво відзначало 100-річчя олімпійського класу «Зірковий». Не залишилася осторонь і наша країна. Ми провели перегони цих яхт саме на Wіnd Master Regatta.

Цього разу ми вестимемо он-лайн трансляції, які присутні на найавторитетніших регатах. Тому прихильники яхтингу в усьому світі, котрі мають Інтернет, матимуть змогу спостерігати за подіями на Київському морі. Це ще й чудовий архів, бо записи подій на нашій регаті можна передивитися і в майбутньому. Вони стануть джерелом інформації , допомагатимуть яхтсменам у навчанні.

Юрій Семенюк, майстер спорту міжнародного класу, учасник навколосвітніх перегонів «Волво Оушен Рейс», заступник голови оргкомітету, директор Wіnd Master Regatta:

— Щоразу на наші регати з Італії, де він нині працює, приїздить Валентин Манкін — легенда світового та українського вітрильництва, триразовий олімпійський чемпіон. Він організовує навчання для юних спортовців. Саме тепер Валентин

Григорович готує італійських яхтсменів до Олімпіади в Лондоні. Тому в рідному місті з’явиться лише восени — саме тоді відбудеться друга частина нашої регати. Але маленькі яхтсмени — 50 чоловік з усіх куточків України — не залишаться без науки. Досвідом з ними ділитиметься заслужений тренер України, наставник Валентина Манкіна — мудрий маестро Сергій Машовець.

А он-лайн трансляції з Wіnd Master Regatta стали можливими завдяки «Сбербанку Россії в Україні» (голова правління — екс-міністр фінансів України, голова оргкомітету нашої регати Ігор Юшко).

Сергій Пічугін, заслужений майстер спорту, дворазовий чемпіон світу і п’ятиразовий — Європи, учасник Олімпійських ігор:

— Головний принцип Wіnd Master Regatta полягає в тому, що ми не прагнемо великої кількості учасників. Допуск до змагань вільний, але жорсткий. Треба будувати реально якісні яхти, створювати сильні спортивні екіпажі. Тому наша регата відбувається за жорсткими міжнародними вимогами. По-третє, треба, щоб батьки, котрі приведуть своїх дітей до вітрильних шкіл, бачили їхню реалізацію як спортсменів в майбутньому. Відтак, наповнюватимуться парусні заклади, зростатиме потужне покоління українських чемпіонів у нашому виді спорту.

Мартін Нанн (Велика Британія), учасник попередніх перегонів на Київському водосховищі, координатор з розвитку торгівельної марки Cutty Sark:

— У нашому королівстві близько мільйона дітей захоплюються вітрильництвом. Повірте, умови для них створені відмінні. До речі, заняття не такі вже й дорогі. Скажімо на одній яхті протягом року мають змогу готуватися 30 хлопчиків і дівчаток. Завдяки такій системі підготовки значно помолодшала наша національна збірна, котра вважається дуже перспективною...