Аби зберегти життя курортників на перевантажених автомагістралях, змушені вдаватися до нестандартних заходів
 
Оскільки через підготовку до Євро-2012 навчальний рік в українських школах закінчується на місяць раніше, курортний сезон на чорноморському й азовському узбережжі Херсонщини також «стартував» не в червні, як завжди, а вже в травні. До санаторіїв Скадовська, приміром, уже прибули перші кілька тисяч маленьких відпочивальників, з кожним днем більше «підтягується» і дорослих.
Але до теплих пляжів та моря треба ще дістатися без ризику для життя. А він є, і немалий: ті автотраси державного значення, які ведуть до Криму та приморських районів області, досвідчені водії недарма охрестили «дорогою смерті». Протягом сезону відпусток щільність транспортного потоку на цих ділянках виростає втричі, причому водії, котрі поспішають до заповітних пляжів, часто-густо перевищують швидкість, пиячать за кермом або просто нехтують правилами — тому жахливі аварії тут не виняток, а норма.
Пожалійте хоча б дітей!
Перший тривожний дзвоник уже пролунав: днями на магістралі Херсон-Керч розбилися дві транзитні машини з іноземцями. «Тойота» вилетіла на смугу зустрічного руху і на повній швидкості врізалася у «Джип-компас». Внаслідок ДТП пасажирка «Тойоти» (38-річна громадянка Республіки Польща) та її водій-одесит загинули на місці, а мешканка Санкт-Петербурга з джипу потрапила до лікарні з важкими травмами. Аби знизити рівень небезпеки, вартові доріг самі намагаються вберегти хоча б дітей та вдаються до всіляких нестандартних заходів.
— Звертаюся до адміністрації дитячих оздоровниць та закладів освіти, які організовують колективні виїзди школярів на відпочинок автобусами. Прошу не нехтувати їхніми життями та здоров’ям і заздалегідь скеровувати до Державтоінспекції заявки про супровід таких автобусів нашими машинами. Ця послуга сьогодні є безплатною і аж ніяк не зайвою! Варто лише згадати, як позаминулого року наш патрульний у процесі такого супроводу врятував дитячий автобус, підставивши свій легковик під удар машини, що був «націлений» саме на транспортний засіб з малечею. Скільки б тоді могло згаснути юних життів, не хочу навіть думати, — каже начальник управління ДАІ Херсонщини, підполковник Сергій Карпенко.
ДАІ вербує інформаторів
На період літніх відпусток та канікул ДАІ планує підсилити свої підрозділи у курортних районах краю за рахунок дорожньо-патрульної служби Херсона. Однак резервів бракує — їх «вичерпали» на те ж Євро-2012, куди з місцевих підрозділів збираються відправити 15 співробітників і 7 автомобілів ДПС, тобто десяту частину всіх наявних сил. Тому Державтоінспекція активно шукає «союзників», у чиї лави «вербує» навіть працівників АЗС, придорожніх кафе та барів. Патрульні роздають їм візитівки із проханням дзвонити напряму, якщо підпилий клієнт сідає за кермо. Можливо, для клієнтів це відгонить «стукацтвом», але ДАІшники вважають, що зупинити такого захмелілого автолюбителя краще, аніж додати абсолютно зайвих смертей на «дорогах смерті».
Нинішнього літа на найпожвавленіших дорогах Херсонщини водії транзитних машин можуть зіткнутися ще й з «обманом зору» — муляжами камер відеоспостереження, що їх ДАІ зазвичай використовує для автоматичної фіксації порушень перевищення швидкості, ігнорування попереджувальних знаків тощо. Їх встановлення планують розпочати найближчими місяцями, а головний секрет у тому, що муляжні камери будуть «розбавлені» справжніми. Тож здогадатися, де яка, стороння людина буде неспроможна — і працюючі, й імітаційні камери на стовпах закриватимуть повністю ідентичні захисні «антивандальні» коробки зі сталі. Тож «моторизованим» відпочивальникам дорогою до моря, хоч-не хоч, а доведеться поспішати повільно. Та воно й на добро — більше дітлахів та дорослих завершать свою подорож саме там, куди й збиралися, а не на лікарняному ліжку із загіпсованими кінцівками чи взагалі у небутті.