Батьки херсонських малюків сотнями відмовляються від якісного дитячого харчування
 
Херсонській владі довелося вибирати між закриттям деяких роздавальних пунктів молочних кухонь, що поставляють харчування малятам, і підвищенням вартості їхньої продукції. Але оскільки «озвучений» чиновниками намір призупинити роботу навіть одного-єдиного пункту в Комсомольському районі обласного центру («Голос України» про це розповідав) минулої зими викликав вибух обурення батьків, у хід пішов «план Б». Із травня цього року ціни на молоко, сирок і кефір, що їх готують спеціально для найменших і з дотриманням жорстких санітарних норм, одразу зросли в 2—2,5 разу! Для родин з малюками це означає, що якщо колись така добавка до грудного материнського молока їм обходилася в суму до двадцяти гривень щомісяця, то тепер вона «потягне» уже на 40—50 гривень. Однак у міськвиконкомі переконані, що іншого виходу, крім як перекладати витрати на батьків, просто немає.
Дотації відміняються
— Раніше родини малят оплачували тільки вартість закупівлі сировини для виготовлення молочної продукції, і це давало змогу тримати ціни на прийнятному для них рівні. Однак зі зміною українського законодавства міська влада втратила право фінансувати молочні кухні за рахунок бюджету, тож у вартість дитячого харчування тепер включаються затрати на утримання підприємства та заробітну плату трудового колективу, — коментує заступник міського голови Херсона Сергій Черевко. — Щоправда, миколаївський бізнесмен пропонував нам альтернативний варіант: забезпечувати потреби дітвори за рахунок поставок з Миколаєва. Але ми на це не погодилися: у такому випадку кефір і молоко подорожчали б уже не у два, а в п’ять-шість разів, до того ж погіршилася б їхня якість — довго зберігати й витрачати багато часу на доставку такого специфічного товару із сусіднього обласного центру не можна.
Істотний момент: надалі ціни можуть знижуватися або підвищуватися щомісяця, виходячи зі зміни вартості сировини, ставок мінімальної заробітної плати, енергоносіїв та інших чинників. Прибуток у вартість продукції не закладатиметься, бо молочна кухня підвідомча лікарні — неприбутковій організації.
Вибір між ціною та здоров’ям
Не беручи під сумнів обґрунтованість підвищення цін, херсонські медики побоюються зовсім іншого: що не надто заможні родини городян відмовляться від продукції молочної кухні й перейдуть на дешевші, хоч і значно менш корисні «смаколики» із супермаркетів або взагалі зі стихійних ринків.
— Як гастроентеролога за основною медичною освітою, мене не може не турбувати можлива відмова батьків від закупівлі їжі з молочної кухні через її здорожчання. Адже термін придатності такої продукції, на випуск якої йде тільки молоко з фіксованою жирністю, густиною й кислотністю, — менше доби. Тоді як на упаковці продуктів з молокозаводів переважно позначаються значно триваліші терміни зберігання — приміром, для йогуртів взагалі до трьох місяців, для сметани — місяць, для молока — від трьох днів до тижня. Зрозуміло, що такий ефект досягається шляхом застосування стабілізаторів і антибіотиків, часом у поєднанні із застосуванням «порошкового» молока як сировини. Такий «коктейль» користі здоров’ю та шлунку маленької дитини однозначно принести не може. Молочні ж продукти з ринків, тим більше стихійних, таять іншу небезпеку — бактеріологічне забруднення, — стурбована головний лікар міської клінічної лікарні (у її віданні перебуває молочна кухня) Алла Малицька.
Дешева сировина кухні й не снилася
Утім, влада не згадує ще про один чинник дорожнечі дитячого харчування з молочної кухні Херсона — непомірно високу, як на теперішні часи, закупівельну вартість сировини. Тендер на її постачання (потреба підприємства у сировині становить 500—600 літрів свіжого молока на добу) виграв один із сільськогосподарських виробничих кооперативів Скадовського району Херсонщини, що постачає  на це підприємство свіже молоко з фіксованою жирністю 3,2 відсотки за 6,5 гривні за літр. Притому, що в цілому по області господарі корів молоко нині здають по 2 —2,2 гривні за літр, така різниця в цінах здається «позахмарною». Для порівняння: комунальний санаторій «Таврія» на березі Чорного моря в тому само Скадовському районі закуповує добірне молоко для добавки в меню дітей, які страждають на легеневі та серцево-судинні захворювання, по 5 гривень за літр. Тож чи не час подумати про те, щоб здешевити сировину (благо, договір з постачальником передбачає можливість зниження ціни молока для виготовлення дитячого харчування на десять відсотків), щоб батьки херсонських малят не переплачували за готову продукцію?
Мал. Олександра ДУБОВСЬКОГО.