Законопроект про засади державної регіональної політики буде підготовлено до розгляду впродовж місяця. Про це йшлося під час засідання круглого столу на тему: «Про підготовку на повторне перше читання проекту закону про засади державної регіональної політики», організованого Комітетом Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики.

«Треба підготувати такий законопроект, який дасть можливість розвиватися всім регіонам країни. Адже нині економічна активність на місцях зосереджується лише у великих містах та обласних центрах», — зазначив голова комітету Володимир Рибак.
Найбільший обсяг прямих іноземних інвестицій в розрахунку на одну особу зафіксовано в Києві — 8 тис. 844 дол., Дніпропетровській обл. — 2 тис. 407 дол., Харківській обл. — 1 тис. 4 дол., Київській обл. — 1 тис. 3 дол., Криму — 596 дол.
За словами В. Рибака, однією з найсуттєвіших проблем залишається диспропорція соціального, економічного розвитку регіонів. І хоча питома вага інноваційно активних підприємств у середньому по країні становить приблизно 13,8%, цей показник отримано лише завдяки вищезгаданим містам та областям. Наявний дисбаланс у соціально-економічному розвитку регіонів значно ускладнює реалізацію єдиної регіональної політики, а дезінтеграція національної економіки істотно перешкоджає формуванню загальнодержавного ринку товарів і послуг та не дає змоги певною мірою використати потенціал міжрегіонального та прикордонного співробітництва. Багато в чому ці проблеми спричинені недостатнім фінансуванням у попередні роки та відсутністю системної законодавчої бази.
І тільки цього року, підкреслив В. Рибак, намітилися позитивні тенденції. Насамперед, створено Державний фонд регіонального розвитку, затверджено перелік об’єктів і заходів, що фінансуються за рахунок коштів фонду в обсязі майже 800 млн. грн., причому більшість коштів буде спрямовано на розвиток інфраструктури. Крім того, місцеві органи влади в 2012 році додатково отримали за рахунок держбюджету 5,6 млрд. грн. на виконання власних повноважень, у тому числі на здійснення інвестиційних заходів.
Тож голова комітету сподівається на швидке ухвалення законопроекту про засади державної регіональної політики, робота над яким триває майже чотири роки. Ухвалення цього документа дозволить визначитися з термінологічною базою та чітко виписати об’єкти, суб’єкти і принципи державної регіональної політики; визначити механізми погодження загальнодержавних, регіональних та місцевих інтересів; встановити систему здійснення моніторингу тощо. Крім того, створення такої законодавчої бази дасть змогу регіонам повністю реалізувати наявний потенціал, зробити максимальний внесок у національну економіку.
В. Рибак повідомив, що законопроект доопрацьовано робочою групою, до якої входять народні депутати, представники міністерств, профільних громадських організацій. Комітет планує, з урахуванням пропозицій, наданих під час круглого столу, протягом місяця підготувати остаточну редакцію для внесення проекту закону на розгляд парламенту.