Учора у Верховній Раді відбулися парламентські слухання: «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України».

Складність комплексу винесених на слухання питань полягає в їх надзвичайній багатоплановості, зауважив, відкриваючи слухання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Маючи на увазі «складне переплетіння внутрішніх та зовнішніх факторів, економічних і соціальних проблем, технологічних та людських чинників, відсутність перспективного законодавчого коридору для створення надійного воєнного та безпекового середовища в Україні, яке б повністю відповідало викликам XXІ століття, національним інтересам країни, її міжнародним домовленостям і міжнародним зусиллям в ім’я безпечного майбутнього».
За словами глави парламенту, динамічні міжнародні процеси після завершення холодної війни кардинально змінили геополітичну ситуацію в Європі та у світі загалом. «Інтенсивний розвиток новітніх технологій призвів до того, що сучасний світ став більш тісним, вразливим, але, на жаль, від того він не став безпечнішим».
На додачу до традиційних проблем безпеки, за словами В. Литвина, постали нові загрози і виклики. Йдеться насамперед про існування заморожених конфліктів, міжетнічних проблем, проблем біженців тощо. Власне, цей список можна доповнити міжнародним тероризмом, транскордонною організованою злочинністю, кіберзлочинністю тощо. «І, звісно, усе це безпосередньо може стосуватися нас, оскільки країна — не острів, і усі ці реальні та потенційні загрози можуть постукати у наші двері. Утім, вони вже стукають», — наголосив Голова Верховної Ради.
Керівник парламенту нагадав, що дедалі гучніше лунають голоси, що перед світом незабаром об’єктивно постане питання непоширення національних суверенітетів на ресурси так званого глобального характеру. Насамперед енергетичні, продовольчі ресурси. Україні, зауважив В. Литвин, у цьому сенсі є що втрачати, а головне, що захищати.
«Пам’ятаючи уроки історії, Україна не може покладатися тільки на дипломатичні та економічні методи зняття суперечностей та розв’язання конфліктів. Перед нашою країною стоїть завдання розвитку військового потенціалу на рівні оборонної достатності, — сказав він. — Силові структури повинні бути готові до швидкого реагування на будь-які виклики. Це необхідна умова для того, щоб Україна почувалася у безпеці, й аргументи нашої країни сприймалися з повагою партнерами в різних міжнародних форматах».
Докладніше читайте у наступному числі газети.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Учасники слухань.