Події навколо реорганізації ДП «Мирогощанський державний іподром» набули широкого резонансу не лише в Дубенському районі, а й по всій Рівненщині (про це писав «Голос України»). Від протестних акцій вони перейшли в судову стадію.
Люди судяться з Мінагрополітики, а Мінагрополітики, у свою чергу, зробило такий само крок у відповідь. Хоча й суди ще не поставили всі крапки над «і», уже тепер мирогощанці не без гіркоти прогнозують, що виграє судову тяганину той, хто має більше прав... І все-таки кажуть, що за свої права на паї і землю боротимуться, скільки вистачить сил.
Нагадаю, що причиною протистояння між колективом ДП «Мирогощанський державний іподром» і Міністерством аграрної політики та продовольства України стало розпорядження Кабміну №2305-р від 1 грудня 2010 року, згідно із яким ДП «Мирогощанський державний іподром», яке має у своєму активі понад 3 тисячі гектарів родючих сільгоспугідь та понад 2 тисячі голів ВРХ, приєднується до державного підприємства «Конярство України».
Колектив обурився з такої реорганізації, бо побачив за цим документом «узаконене рейдерство» під прикриттям розвитку конярства. Адже досі ця галузь у Мирогощі не була основною — на сьогодні в господарстві є трохи більш як 30 коней. Тому селяни небезпідставно припускають, що столичних чиновників цікавлять не так норовисті скакуни, як багаті аграрні ресурси їх підприємства, яке займається (доволі масштабно й успішно) сільськогосподарським виробництвом.
Тож мирогощанські селяни під час протестних акцій під стінами Дубенської РДА та приміщення, де відбувалася сесія Рівненської обласної ради, ставили запитання: чи узгоджуються дії міністерства із засадами державної політики в галузі АПК?
До речі, частина земель ДП «Мирогощанський державний іподром» прилягає до жвавої траси «Київ—Чоп», відтак можна припустити, що хтось дуже впливовий, який стоїть за вже згаданою реорганізацією, поклав око на них. Адже ж тут згодом можна побудувати якийсь готель чи ресторан... І взагалі, залежно від гаманця і фантазії, мати від них зиск.
Мирогощанські селяни нинішні події називають другим «узаконеним рейдерством». Перше відбулося ще у радянські часи.
На думку селян, з огляду на історію створення їх підприємства, відбулася, висловлюючись сучасним терміном, реприватизація, і господарство, засноване на особистому майні селян, стало державною власністю. Тому саме реорганізація, ініційована згаданим розпорядженням Кабміну та наказом Мінагрополітики №33 від 1 лютого 2011 року підштовхнули трудовий колектив і пенсіонерів боротися за землю та майно, на яке вони, мотивуючи історичними аргументами та чинним Законом України «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі», мають право.
А ось як коментує ситуацію голова Дубенської РДА, депутат Рівненської обласної ради Данило Корилкевич (на знімку):
— У такому рішенні Кабміну місцеві мешканці відчули наступ на свої інтереси, адже цей документ фактично позбавляє їх права брати участь у приватизації та отримувати земельні та майнові паї. «З носом» ризикують залишитись понад тисячу осіб, серед яких працівники підприємства та пенсіонери, які мешкають у селах Мирогощанської та Молодавської сільських рад. Тому ще 22 червня 2011 року я видав розпорядження №472 «Про приватизацію земель державного підприємства «Мирогощанський державний іподром». А як депутат Рівненської обласної ради ініціював на сесії обласної ради 30 березня 2012 року прийняття звернення до Кабміну і Міністерства аграрної політики та продовольства України з проханням врахувати інтереси трудового колективу ДП «Мирогощанський державний іподром», надавши людям можливість розпаювати землі. Однак це звернення залишилось поза увагою столичних посадовців, зрештою, як і всі попередні звернення Рівненської обласної ради з цього питання, — каже керівник Дубенського району.
Нагадаю, що обласні депутати звертались до міністерства з проханням передати Мирогощанський державний іподром в обласну комунальну власність, аби громада на місці вирішувала його подальшу долю. 
Згодом з Рівного надійшла пропозиція розділити підприємство на два окремих: іподром з кіньми, який би став філією «Конярства України», і окреме сільськогосподарське підприємство. У такий спосіб, на думку голови Рівненської ОДА Василя Берташа, вдалося б вберегти людей від звільнення та захистити їхнє право на майнові та земельні паї.
Врешті, депутати облради звернулись до уряду, аби той гарантував селянам право на приватизацію землі, на якій вони працювали і працюють. З останньою пропозицією у міністерстві ніби погодились, але за умови, якщо кабінет керівника ДП «Мирогощанський державний іподром» займе їхній ставленик. Однак з такою вимогою не погодились мирогощанці. І навіть супровід спецпідрозділу «Титан» не допоміг сісти у керівне крісло Віталію Свинарю, якого в Мирогощу відрядило міністерство. Це зайвий раз свідчить про соціальне напруження, яке виникло як реакція на пропоновану Києвом реорганізацію.
Тим часом набирає обертів судова тяганина. Як повідомили у прокуратурі Рівненської області, Дубенський міськрайонний суд розглянув цивільну справу та задовольнив позовні вимоги профспілкової організації ДП «Мирогощанський державний іподром» про скасування наказу голови комісії з реорганізації Державного підприємства «Мирогощанський державний іподром» від 11.04.2011 про попередження працівників про їх звільнення з ДП «Мирогощанський державний іподром» та прийняття на роботу до філії «Мирогощанський державний іподром ДП «Конярство України». Рішення суду набуло законної сили.
Профспілковий комітет ДП «Мирогощанський державний іподром» також подав позов до Окружного адміністративного суду м. Києва про визнання протиправним та скасування наказу Мінагрополітики №33 від 1 лютого 2011 року, котре стосується реорганізації Мирогощанського державного іподрому шляхом його приєднання до державного підприємства «Конярство України», а на базі його майна створення окремого підрозділу без права юридичної особи. Суд позов не задовольнив. Однак профспілковий комітет подав апеляційну скаргу на цю постанову, яка перебуває на розгляді.
Хід у відповідь зробило і Мінагрополітики, подавши як позивач у березні позовну заяву до Рівненського окружного адміністративний суду, в якій просило скасувати розпорядження голови Дубенської РДА Данила Корилкевича №472 від 22 червня 2011 року «Про приватизацію земель державного підприємства «Мирогощанський державний іподром». На думку позивача, голова Дубенської РДА вийшов за межі наданих йому повноважень. До речі, сам факт звернення міністерства до суду із позовом до голови РДА є свого роду безпрецедентним.
Своїм рішенням Рівненський окружний адміністративний суд 10 травня скасував розпорядження голови Дубенської РДА. Судовий вердикт Данило Корилкевич прокоментував так:
— Як законослухняний громадянин, я розумію, що рішення суду треба виконувати. Але залишаю за собою право і надалі обстоювати законні права мирогощанців, незважаючи на те, подобається це комусь чи ні. Подали апеляційну заяву.
Данило Корилкевич вміє тримати «удар». Чи дотримає він слова, даного мирогощанській громаді, покаже час. Конкретно у цій ситуації керівник Дубенського району, який свого часу був головою Рівненської обласної ради, опинився між двома вогнями. Не приховуючи, що має намір взяти участь у цьогорічних парламентських перегонах, він змушений обстоювати інтереси мирогощанців — інакше втратить голоси потенційних виборців. З другого боку, оскаржуючи рішення Рівненського окружного суду, він фактично вступить у конфлікт з Мінагрополітики, а точніше, «перейде дорогу» комусь впливовому, хто поклав око на ДП «Мирогощанський державний іподром».
І все-таки, як селянам з Мирогощі захистити свої права на паї? З таким запитанням звернулась до прокурора Рівненської області Василя Присяжнюка.
— Тільки у судовому порядку, — почула у відповідь. — Хоча це може розтягнутися у часі.
З історії створення ДП
У 50-х роках ХХ століття декілька колгоспів Дубенського району Рівненської області були об’єднані в один — «Зоря комунізму». В 70-х роках колгосп реорганізували у насіннєвий радгосп, а згодом — у Мирогощанський радгосп-технікум.
У 90-х роках радгосп-технікум був реорганізований у Мирогощанський аграрний коледж. Однак поєднувати виробничу сільськогосподарську діяльність на 3 тисячах гектарів, що здійснювалася на засадах госпрозрахунку, та навчальну роботу з підготовки фахівців АПК, яка фінансувалася з державного бюджету, в рамках однієї юридичної особи було практично неможливо: постійно виникали колізії податкового та правового характеру. Тому в 2007 році відбулося розділення виробничої та навчальної діяльності. Навчально-методичною роботою і надалі займався агарний коледж, а переважна більшість виробничих активів була передана у новостворене державне підприємство «Мирогощанський державний іподром». І нині селяни не розуміють, чому так назвали підприємство, адже кількість коней в господарстві становила декілька десятків голів, а кількість ВРХ та свиней — декілька тисяч.