Днями заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко відвідав Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка, що в Києві, де презентував книжку про Петра Християновича Вітгенштейна з серії «Почесні члени університету святого Володимира».

Головний герой цього дослідження, авторами якого є Іван Гриценко, Віктор Короткий та Микола Томенко, — князь Петро Вітгенштейн, який свого часу відіграв важливу роль у становленні Київського університету та був обраний почесним членом Імператорського Університету Св. Володимира серед «особ, известных любовью к просвещению или сказавших покровительство успехам учебных заведений в здешнем крае».

Виступаючи перед присутніми, Микола Томенко назвав надзвичайно важливим, що була започаткована серія «Почесні члени університету святого Володимира». Він подякував її ініціаторам — Івану Гриценку та Віктору Короткому і висловив сподівання, що добірка книг з цієї серії з кожним роком збільшуватиметься. «Я радий, що Університет розпочинає таку серію і переконаний, що найближчим часом зусиллями Івана Гриценка і колективу фахівців юридичного та історичного факультетів ми її продовжимо», — сказав він.

«Загалом такі науково-популярні речі є дуже корисними, бо ми пропагуємо і намагаємося з’ясувати та показати, чим жив Університет, який в різний період був в епіцентрі історичних, політичних і наукових подій, та які люди в ньому працювали», — наголосив Микола Томенко. Стосовно планів, то, за словами М. Томенка, розпочалася робота над тим, щоби ближчим часом побачило світ таке ж видання про Михайла Максимовича, як першого ректора Університету, та Миколу Костомарова. «Для нас це надзвичайно важливо. Це люди, які заслуговують на таке видання», — додав він.

Представляючи книжку, Микола Томенко зазначив, що місце презентації — будинок-музей Тараса Шевченка — було обрано не випадково, адже, серед іншого, у цьому виданні представлено окремий розділ під назвою «Історія одного портрета», який розповідає про Петербурзький період творчості Тараса Шевченка. Окрім того, у книзі представлено копії як відомих, так і менш відомих портретів та малюнків митця, а також описано історію створення Шевченком-художником портрету Петра Вітгенштейна. «Радий, що петербурзький художній період Шевченка, його робота над серією «Русские полководцы» стали, в тому числі, і предметом цього дослідження», — сказав М. Томенко.

Говорячи про ювілейну дату, яку святкуватимемо через два роки, заступник глави парламенту повідомив: в планах авторів книжки до 200-ї річниці з дня народження Т. Шевченка — поєднати велику історію життя і творчості Тараса Шевченка і велику історію діяльності Київського університету.

Підсумовуючи, заступник Голови Верховної Ради наголосив, що презентовану книжку про Петра Християновича Вітгенштейна з серії «Почесні члени університету святого Володимира» безплатно отримають бібліотеки міста.

Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.

Зліва направо: декан юридичного факультету Київського національного університету імені Т. Г. Шевченко Іван Гриценко, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, заступник директора інституту літератури Сергій Гальченко, автор книжки, викладач історичного факультету Київського національного університету імені Т. Г. Шевченко Віктор Короткий.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.