Максим ЛУЦЬКИЙ, Партія регіонів:

— Завершився навчальний рік, розпочалася вступна кампанія, ЗНО. Всі обов’язкові підготовчі процедури було здійснено вчасно і в повному обсязі. Тести розроблені вчасно, вдосконалено штатну структуру центру ЗНО, тестові завдання доставлено до пунктів тестування вчасно, організація ЗНО витримана з урахуванням усіх вимог. 15 травня вже розпочалося тестування з хімії, зареєструвалося 46 700 осіб, взяли участь 42 600. За тестуванням спостерігали майже 170 громадських спостерігачів і 54 представники ЗМІ. Жодних зауважень не виявлено. Здійснюється обробка відповідей абітурієнтів за допомогою комп’ютерних програм. Результати ЗНО з усіх навчальних предметів будуть оголошені до 1 липня без затримок, і вже 2 липня розпочнеться прийом документів до вишів. Тобто абітурієнт зможе подати документи безперешкодно в установлені строки. Щодо змін правил прийому порівняно з 2011 роком. Наказом МОН від 12 жовтня 2011 року № 1179 було затверджено Правила прийому до університетів, і абітурієнти змогли якісно підготуватися до вступу. Умови прийому в 2012 році кардинально не відрізняються від 2011 року. Але збільшено прохідний бал з профільних предметів із 124 до 140 балів при вступі на бакалавра. Така новація є важливою умовою забезпечення якісного підходу до відбору вступників.
Роман ЗАБЗАЛЮК, «БЮТ-«Батьківщина»:
— Подальше зволікання з виконанням вимог резолюції ПАРЄ неминуче призведе до остаточної втрати авторитету України на міжнародній арені та до глибокої політичної та економічної ізоляції. Брутальне та зухвале небажання виконувати зобов’язання, які Україна взяла на себе перед Радою Європи, Євросоюзом, а також передбачені міжнародними угодами, які ратифікувала наша країна, матиме незворотний процес, важкі соціально-економічні наслідки передусім для громадян нашої країни. Україна вже опинилася у вкрай загрозливій ситуації. За цей період відбулися кардинальні погіршення у ключових сферах функціонування держави: тотальна корупція, фактично в антиконституційний спосіб згорнуто всі соціальні програми та права громадян, зруйнована незалежна судова гілка влади, обезкровлено місцеві бюджети, правоохоронні органи перетворено на репресивний інструмент. Кожен, хто має сміливість обстоювати свої права, може бути кинутий без суду і слідства за ґрати.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна — Народна самооборона»:
— Перші особи української влади в один голос скаржаться, що Захід, Європа принижують Україну. Бо не їдуть європейські лідери на ялтинський саміт, із Азаровим у Брюсселі не хочуть зустрічатися. Але Європа оголошує бойкот не Україні, а владі, яка знищує демократію, ув’язнює опозицію та купається в корупції. Поки що Європа не запроваджує санкцій проти керівництва України. Але цей час може настати дуже скоро — у разі спроб фальсифікації парламентських виборів. На західному напрямку — повний провал. Тому почалися геополітичні танці перед Росією. Євросоюз чітко заявляв: зона вільної торгівлі з СНД несумісна із зоною вільної торгівлі з ЄС. Отже, влада готова остаточно заблокувати євроінтеграцію і кинутися в обійми Москви. Але слабких ніхто не любить, тому замість дешевого газу отримаємо лише нові вимоги: вступ до митного та євразійського союзів і здача газотранспортної системи.
Микола ШЕРШУН, Народна партія:
— Останнім часом наша фракція отримує численні звернення не лише від громадян, постраждалих від аварії на ЧАЕС, а й від обласних рад та адміністрацій багатьох регіонів. Вони дуже гострі й стосуються проблем соціального захисту чорнобильців. На словах про цю категорію людей ніби всі дбають, а на ділі виходить так, що своїми не завжди виваженими рішеннями, або навіть бездіяльністю, ми самі, всі гілки влади провокуємо невдоволення постраждалих громадян. Розпорошеність ресурсів та відповідальності серед різних міністерств призвели до того, що навіть ті кошти, які виділяються із держбюджету, використовуються неефективно. Зараз на часі питання оздоровлення чорнобильців. Але міністерство закупило путівки сліпо, не враховуючи ані кількість потреб, ані медичні рекомендації щодо профілю захворювань. У результаті, наприклад, чорнобильцям Рівненської області для лікування ендокринної системи та органів зору закуплено вдвічі більше путівок, ніж потрібно. Більше того — людей із хворобами органів травлення відправляють лікуватися в санаторії «Приазовкурорту» та в Причорномор’я, а з органами дихання та нервовою системою — в Трускавець, а потрібно навпаки.
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
— 27 травня набирає чинності новий графік руху потягів, яким скасовується близько 30 пар маршрутів. Переважно, це нічні рейси, які мають найбільший попит у наших громадян. А от пересідати на денні люди бажанням не горять. Громадяни України сьогодні обурені й справедливо висловлюють свій протест у зв’язку із пропонованим скасуванням цілої низки поїздів прямого сполучення між обласними центрами. Натомість людям пропонується добиратися на «перекладних». Скасовано прямий потяг «Луганськ — Львів», тепер, щоб дістатися з Луганська до Львова, треба робити пересадку в Києві. Люди похилого віку, родини з дітьми змушені будуть перебувати на вокзалі додатково чотири години, а потраплять до Львова тільки о пів на першу ночі, а не о дев’ятій вечора. Я вже не кажу про те, що поїздка з пересадками обійдеться принаймні в півтора рази дорожче. І це при злиденних зарплатах і пенсіях. А чого варте скасування найдешевшого поїзда «Київ — Севастополь». Квиток «плацкарт» коштував усього 100 гривень, це на третину дешевше, ніж в інших потягах. Або, наприклад, абсолютно невиправдана заміна популярного київського експреса «Львів — Київ» на швидкісний «Хюндай». Виграш у часі становитиме лише півтори години, а от ціна на квиток зросте втричі. КПУ виступає категорично проти приватизації Укрзалізниці.
Володимир КАПЛІЄНКО, «Реформи заради майбутнього»:
— Адаптація стандартів і вимог ЄС та стурбованість зовнішньою політикою та безпекою громадян не повинні ставати прикриттям непрофесійної або відверто лобістської законодавчої роботи в цих стінах. До розгляду нинішнього тижня внесено два тотожних законопроекти — № 10381 і № 9592, що поодинці спрямовані на реалізацію Національного плану дій щодо лібералізації з ЄС візового режиму для України. Проте проект закону № 10381 майже повністю повторює положення урядового законопроекту, який два місяці тому не був включений до порядку денного. Мабуть, через те, що під цілями лібералізації візового режиму були приховані цілі. Проект закону № 10381 веде нас хибним шляхом і не може стати базовим актом у сфері реалізації Плану дій. Хоча б тому, що Європа вимагає обмежених дій по запровадженню документації в Україні для виїзду за кордон з додатковим носієм біометричної інформації без зміни інших, внутрішніх документів та без введення в дію окремого спеціального закону. Через це внутрішні паспорти не є і не можуть бути предметом обговорення для реалізації Плану дій.