Українські експерти, представники влади і менеджменту на черговому тренінгу вивчали досвід угорців у рамках проекту «Створення транскордонних центрів з інвестицій, інновацій та трансферу технологій».

Угорський партнер із проведення заходу є керуючою компанією створюваного (шостого в області Саболч-Сатмар-Берег) індустріального парку «Фийнєшлітке», який розміщений на території 170 гектарів, а серед його учасників — і українські суб’єкти.

У створення цього парку Державний банк Угорщини з інвестицій та розвитку вклав майже 100 млн. євро. До слова, в Угорщині за останні роки виникло понад 200 індустріальних парків різних форм власності, представники яких готові поділитися досвідом.

Тренінг-навчання «Логістика та індустріальні парки» проведено Закарпатським регіональним центром з інвестицій та розвитку і ТОВ «Розвиток регіону Загонь та територій». Як розповів керівник нашої делегації, директор «Карпатського регіонального центру інновацій розвитку» Василь Матій, угорський досвід вивчав один з керівників Держінвестпроекту України Василь Федюк. Він запевнив, що угорський досвід стане у нагоді й під час підготовки українських документів (В. Федюк очолює групу експертів з підготовки проекту закону України про індустріальні парки, зокрема, щодо транскордонних. — Авт.).

Торік у рамках проекту за методикою ЄС проводився аудит для майже півсотні малих і середніх підприємств Закарпаття та сусідньої області Угорщини. Були визначені п’ять тем, за якими варто підвищити знання (інноваційний розвиток економіки, оцінка якості, логістика та індустріальні парки, маркетинг, менеджмент). Навчання проводяться як в Україні, так і в Угорщині.

Заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Приходько, підсумовуючи значення навчального тренінгу для закарпатців, наголосив, що створення індустріальних парків, у тому числі транскордонних, значно поліпшить інвестиційну привабливість.

Ужгород — Ніредьгаза.

Фото Ганни ТАРКАНІЙ.