Футбол. Ліга чемпіонів—2011/2012. Фінальний матч. 19 травня.
«Баварія» (Німеччина, Мюнхен) — «Челсі» (Англія, Лондон). 1:1 (пенальті — 3:4). Голи: Мюллер, 83, Дрогба, 88. На 95-й хвилині Роббен не реалізував пенальті (воротар). Післяматчеві пенальті реалізували: Лам, Гомес, Нойєр — Луїс, Лемпард, Коул, Дрогба; не реалізували: Олич (воротар), Швайнштайгер (бокова стійка) — Мата (воротар).
«Баварія»: Нойєр, Лам, Тимощук, Боатенг, Контенто, Швайнштайгер, Кроос, Роббен, Мюллер (ван Бюйтен, 86), Рібері (Олич, 95), Гомес. Тренер — Юпп Гайнкес.
«Челсі»: Чех, Босінгва, Кегілл, Давид Луїс, Коул, Мікель, Лемпард, Калу (Торрес, 84), Мата, Бертран (Малуда, 74), Дрогба. Тренер — Роберто Ді Маттео.
Рефері — Педру Проенса (Португалія).
Мюнхен. «Альянц Арена». 62 500 глядачів. 20 градусів.
Здійснилася мрія власника палаців, заводів, пароплавів, яхт тощо російського мільярдера, екс-губернатора Чукотки Романа Абрамовича і величезної армії щирих прихильників «Челсі» — їхній клуб нарешті виграв турнір Ліги чемпіонів. Хоча, здавалося, що саме в цьому розіграші все було не на користь «синіх», які по ходу сезону рано зійшли з дистанції в боротьбі за титул чемпіона Англії і в березні змінили тренера. Кілька разів їхня доля в Лізі чемпіонів висіла на волосинці. Але «аристократи» знайшли фізичні і моральні сили, терпіли, коли віра в успіх танула, мов ранковий туман.
Особливо важко було після поразки від «Наполі» (1:3). Але вдома надолужили згаяне (4:1). Ставили хрест на команді Роберто Ді Маттео під час її протистояння з «Барселоною», але «сині» знову витримали і пройшли знаменитого суперника.
Упродовж фінального матчу лондонцям довелося здолати чимало випробувань. Адже «Баварія» більшу частину часу проводила в карному майданчику «Челсі». Однак англійці оборонялися вправно і впевнено, стояли намертво, особливо їхній воротар Чех — справжній герой фіналу. Вже під завісу зустрічі баварці, здавалося, дотиснули суперника, відкривши рахунок. Оригінально головою пробив Мюллер. Утім, футболісти «Челсі» не знітилися, і перший в цій зустрічі їхній кутовий став знаковим. Вони встановили рівновагу завдяки світлій голові Дрогба.
У додатковий час доля подарувала «Баварії» ще один вагомий шанс перемогти — пенальті. Але досвідчений трудяга Роббен, котрий був одним із найгостріших виконавців на поле, не зміг переграти Чеха. Отже, два додаткові тайми сильнішого не виявили, тому довелося виконувати серії одинадцятиметрових. І знову вагоме слово сказав воротар лондонців, котрий парирував удар Олича. А Швайнштайгер перемудрив з ударом і влучив у стійку.
Безумовно, це покоління «Челсі» вистраждало омріяний приз. Тепер цікаво, яким буде у цій ситуації рішення керівництва клубу стосовно Роберто Ді Маттео, котрий виконує обов’язки тренера. Постійно ходили чутки про повернення Моуріньо або залучення якихось інших зіркових фахівців. Але Ді Маттео ніби й не чув отих розмов, а за дуже короткий термін перебування біля керма команди спершу привів її до виграшу Кубка Англії, а тепер переживає з підопічними найграндіозніший успіх на євроарені.
— Футбол, як і життя, — це щось непередбачуване і часом божевільне, — сказав Ді Маттео після мюнхенської зустрічі. — Не думаю, що хтось міг таке спрогнозувати. У нас був важкий сезон, і його завершення видалося неймовірним. Я дуже щасливий за гравців. Вони дуже багато працювали. Скажімо, Дрогба фантастично служив цьому клубу впродовж восьми років і приніс нам багато користі, однак ми передусім говоримо про команду. Сьогодні всі гравці зробили максимум. Коул був неперевершеним, як Лемпард і наш воротар Чех. Уся команда постаралася, щоб зламати перебіг поєдинку.
Я не знаю, що буде в майбутньому, але зараз ми просто щасливі творити історію клубу. Ми вперше виграли цей турнір, і це було неймовірно важко.
У «Баварії», дуже сильної і збалансованої команди, як кажуть, все ще попереду. Вона вже багато разів вигравала головний європейський клубний турнір і здатна зробити це ще. Єдине, що нас мало засмутити в цій ситуації: на жаль, не став переможцем у складі баварців наш Анатолій Тимощук, котрий провів поєдинок майже бездоганно. Зрозуміло, що у разі успіху «Баварії» настрій Анатолія був би піднесений. Така ситуація позитивно вплинула б і на його виступи за збірну на Євро-2012. Утім, Тимощук — прекрасний професіонал і знаний боєць, котрий у потрібний момент здатен налаштуватися на важливе випробування...
Омріяний приз в руках Романа Абрамовича.
 
Дідьє Дрогба і Анатолій Тимощук.
Фото з сайту УЄФА.