Чого більше у благій справі розширення фермерських площ — самозахвату чи землевпорядкування
Про те, як місцевий фермер два роки тому переорав майже гектар ячменю, що рясно зійшов на ділянці мешканки села Стрільча Городенківського району Дарії Лучак, «Голос України» вже писав («На межі», 13.05.2010 р.). Нагадаємо: наділ цієї господині посередині великого масиву. Перед тим, восени, представники сільської влади зверталися до землекористувачів, яким свого часу було виділено ділянки для ведення особистого селянського господарства, щоб надати їм взамін рівноцінні площі на краю поля. Хтось погодився, а ось Дарія Лучак — ні, й засіяла своє поле ячменем. Та навесні озимі, що зеленіли густим килимом, було переорано. Як пояснював згодом фермер — випадково.
Жінка одразу подалася до суду. Було кілька комісій з району, які й довели факт фермерської помилки. Щоправда, той і сам зрозумів, що має справу із зубастою селянкою, тож довелося піти на поступки та ще й виплатити Лучакам компенсацію за втрачене (3,5 тонни зерна), а також судові витрати.
Дарія Лучак розповіла, що її сім’ї вигідніше самотужки обробляти цю земельну ділянку, яку подружжя вже й приватизувало: «Торік з дев’яноста соток зібрали майже чотири тонни ячменю. Щось іде на власні потреби, а решта — наша «валюта». Треба було, приміром, грошей на посівну, міндобрива тощо — повіз син на базар зерно і продав. Збут є, щоправда, ціни дещо знизилися — до двохсот гривень за центнер. Добре, що сільська рада пішла нам назустріч: після конфлікту проклали до нашої ділянки польову дорогу, яку теж було переорано. Нині на полі пшениця — любо глянути: як взірець. Звичайно, дбаємо, щоб добре вродило, вчасно й сіяли, і підживлюємо. Маємо надію на добірний урожай».
Стрільченський голова Василь Танасійчук, колишній землевпорядник, з розумінням ставиться до таких ситуацій:
— Таких господарів, що самі обробляють наділи, нині не так багато, задовольняємо всі заяви на безплатну приватизацію земельних ділянок. Та більшість не поспішає: хтось не хоче витрачатися на оформлення приватизаційних документів, інші просто байдуже чекають чи виїхали з села. Цілі площі заростають бур’янами, а то й хащами. Ось погляньте, попри дорогу — наче ліс. За допомогою односельців, зареєстрованих у центрі зайнятості, викорчовуємо зарослі. Так було і з отими полями, що поруч — на одному масиві нині вже цвіте ріпак, на іншому — посіяна кукурудза. Ми зверталися до господарів із проханням обробити свої наділи, а ті відповіли, що не мають змоги. Звичайно, можна було б вилучити ділянки через суд за неналежне землекористування, але ж люди сплачують податки. Тому й запропонували місцевому фермерському господарству окультурити площі. Газди спочатку ніби й не претендували на свої хащі. А коли навесні побачили розчищені й зорані та засіяні поля, жаба задавила. Ось днями звернулася мешканка села, в якої фермер нібито переорав конюшину. Пригадую, що торік, коли посуха випалила поля, там лише пирій ріс, і господиня погодилась віддати наділ. Біда, що то була усна домовленість, навесні жінка передумала, тож фермер пішов їй на поступки та віддав уже оброблену й засіяну кукурудзою площу. Таке ж рішення — й щодо іншої подібної ділянки... Якщо по правді, то селяни не хочуть нічого робити, не думають на перспективу, поля стоять необроблені. Виходить так: нехай ліпше виростає на землі ліс, а їм — і сам не гам, і другому не дам.
Є ще одна проблема, яку доводиться розв’язувати сільським головам: треба наповнювати сільську казну. А фермери, розширюючи оброблювані площі, сплачують більше й за оренду землі та надають спонсорську допомогу на розвиток села. Зрештою, й екологічні служби мають претензії до сільської влади за неналежне землекористування. Он окремі ділянки, де роками «не ступала нога» аграріїв, мають ще одну напасть: укриваються комашиними купинами. Така ж доля й тих площ, що віддані під будівництво та з якихось причин не окультурені: ці «забудови» давно перетворилися на хащі, успішно освоєні мільйонами мурашок. Подекуди це стосується й ділянок для ведення особистого селянського господарства. Ніби ніхто й не має права позбавляти селян землі, але давно назріла проблема її впорядкування.
 
Івано-Франківська область.
Фото автора.
Світлана Проців громадські роботи виконує, зрізуючи хащі на городах.
Василь Танасійчук: «За цей окультурений «ліс» знову когось жаба давитиме!».