Молоко — хоч виливай: заводи не зацікавлені його переробляти
На Херсонщині продовжує погіршуватися ситуація в сфері переробки тваринницької продукції. Так, маслосирзаводи області катастрофічно «затоварені». Майже на кожному з них накопичилося від 100 до 150 тонн твердих сирів, які ніяк не вдається збути. А відсутність збуту стала економічною підставою для зниження обсягів виробництва та закупівель сировини для нього.
За даними Головного управління статистики Херсонської облдержадміністрації, 
за січень—березень переробні підприємства виробили 1327 тонн обробленого молока для постачання до мережі роздрібної торгівлі, що на 7 відсотків менше, ніж за перший квартал 2011 року, 149 тонн масла (на 35,9 відсотка менше) і 1409 тонн жирних сирів (скорочення на 8,4 відсотка).
Закупівельні ціни на молоко в краї й так упали нижче від собівартості, отож від масового вирізання худоби селян стримує лише поновлення з лютого нинішнього року виплат бюджетної компенсації (в 2011-му її не виплачували взагалі) з коштів, що їх перераховують переробники як ПДВ. «З тих 2,18 гривні за літр молока, які нинішньою весною одержують від скупників хазяї корівок, дотація становить, у середньому, 27 копійок, що виплачуються раз на місяць за окремою відомістю. Це небагато, але нині навіть такі гроші хоч якось допомагають звести кінці з кінцями», — каже заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Надія Ланкіна.