Численним курортникам, які прагнуть до теплих морських пляжів і мальовничих дніпровських плавнів Херсонщини, варто пам’ятати, що довгоочікувані вилазки на природу можуть супроводжуватися й небажаними зустрічами з місцевими «аборигенами» — отруйними комахами. Вони сезон «полювання» на людей уже відкрили: прямо у дворі приватного будинку в райцентрі Новотроїцькому 56-літнього селянина атакувало щось, схоже на жирну волосату гусеницю.
Небажані зустрічі
Мнима гусениця, яка виявилася сколопендрою, не тільки вчепилася своїми жалами-хеліцерами в палець чоловіку, а й «почастувала» його отрутою, що міститься у волосках. До неї в людини виявилася алергія — місце укусу запалилося, у пацієнта почався біль, тож довелося терміново надавати медичну допомогу. Але аби почати, а там воно й піде: не виключено, що незабаром така допомога знадобиться десяткам місцевих жителів і гостей Таврії, як це трапляється майже щороку.
— Отруйні сколопендри зустрічаються не тільки в сільській місцевості, а й у Херсоні, «обживаючи» підвали й льохи, — попереджає ентомолог санепідслужби області Валерій Кліментієв. — Однак значно небезпечніші павуки-каракурти — вони щорічно укладають на лікарняне ліжко від дев’ятнадцяти до чотирьохсот дітей і дорослих. Саме каракурт, або «чорна вдова», просто обожнює селитися в піщаних дюнах, куди курортники забрідають із сусідніх пляжів — позагоряти. І хоча останні п’ять років від укусу каракурта в нас ніхто не вмирав, небезпека летального результату все-таки є.
Якщо вас все-таки «поцілувала чорна вдова», старожили радять використовувати простий рецепт: посипати ранку сіркою із сірникової голівки і припекти її — і порівняно слабка отрута органічного походження при нагріванні знешкоджується. У лікарні полежати та пройти процедуру очищення крові через крапельницю однаково доведеться-таки.
На мільйон чоловік — десять доз ліків
Це ще півбіди: торік, приміром, на Херсонщині після укусу каракурта госпіталізувати довелося 33 людей (у тому числі відпочивальників з інших регіонів). Семеро з них були в тяжкому стані. Для порятунку життя їм увели спеціальну антикаракуртову сироватку. І те, що вона в потрібну мить виявилася під рукою, можна назвати скоріше щасливим збігом обставин, ніж звичайною практикою. Адже згаданий диво-препарат — велика рідкість. В Україні він взагалі не виробляється — його треба закуповувати в Середній Азії, причому за одну дозу платити до трьох тисяч гривень. Не дивно, що на всю Херсонську область із її мільйонним населенням (плюс більше шести сотень тисяч відпочивальників за літо), торік за бюджетні гроші місцева влада «спромоглася» придбати всього... десять доз ліків!
Заступник начальника управління охорони здоров’я Херсонщини Наталя Марченко каже, що на цей рік в обласному бюджеті також передбачені кошти для придбання цього препарату в кількості від семи до десяти доз для екстреної невідкладної медичної допомоги жертвам «чорної вдови». Однак фактично нічого не куплено: рідку сироватку ще треба відшукати в операторів фармацевтичного ринку.
Херсонці сподіваються не стільки на медиків і можновладців, скільки на те, що цього року «чорна вдова» зменшить завзяття. 
Херсонська область.