Футбол. За традицією, перед офіційними матчами національної збірної України її наставник Михайло Фоменко (на знімку) зустрічається з представниками ЗМІ. Місце «побачення» не змінили — конференц-зал тренувальної бази ФК «Динамо» в Кончі-Заспі.

Тема розмови — насамперед про підготовку команди до матчу кваліфікаційного раунду Євро-2016 проти збірної Люксембургу, котрий відбудеться 15 листопада на полі суперника.

— Одразу хочу вибачитися, що казав ніби Люксембург та Іспанія стоять «особняком» у нашій групі. Зокрема, що перші — наперед відомі аутсайдери, — сказав Михайло Іванович. — І це неправильно. Про збірну Люксембургу, опираючись на її матчі проти Білорусі та Македонії, можна судити, як про непростого суперника.

Тепер про наші кадрові проблеми. З травмованими Артемом Кравцем, Тарасом Степаненком і Денисом Олійником ми мали розмову. На жаль, Степаненко та Кравець нині не зможуть допомогти збірній. Стосовно Олійника, то наші лікарі дали гарантію, що все буде гаразд і він зможе зіграти. Подібне можна сказати і про Євгена Хачеріді. Сподіваємося, він швидко відновиться і буде готовий до матчів.

— Кого залучите з резерву?

— Уже можу вам сказати, що ми викликали Кирила Ковальчука з одеського «Чорноморця».

— Серед тих, хто перебуває тепер на зборі, воротар луганської «Зорі» Микита Шевченко. Які його шанси зіграти?

— Якби футболіста з першого виклику відразу ставили до основного складу, то було б винятком із правил. Шевченко успішно виступив за свій клуб у чемпіонаті та єврокубках. Тому настав час познайомитися з ним ближче.

— Чи плануєте скористатися послугами інших форвардів, зважаючи на травму Артема Кравця?

— Ви, мабуть, помітили, що ми й раніше мали трьох-чотирьох форвардів, але грали лише двоє.

— А от за Артемом Мілевським стежите?

— Ми знаємо, що він грає у своєму новому клубі «Гайдук» (Спліт). Однак Артем сам каже, що поки не вийшов на той рівень, на якому грав в Україні.

— Чому взагалі нині такий дефіцит нападників?

— Це не тільки у нас так. Подібна картина спостерігається і в інших чемпіонатах. Бракує форвардів, котрі забивали б у кожній зустрічі, і все тут.

— Які сильні та слабкі сторони збірної Люксембургу?

— У її складі дев’ять «легіонерів», котрі грають у клубах Бельгії, Франції, Швеції, Швейцарії. Сам цей факт свідчить, що команда непроста. До «іноземців» додадуться найкращі представники національного чемпіонату. Сильна сторона збірної Люксембургу — оборона, стандарти та гра на контратаках. Ще маємо час, аналізуватимемо інформацію, готуватимемося.

— Після Люксембургу буде контрольний поєдинок у Києві з Литвою, навіщо цей матч?

— Він нам необхідний, щоб продивитися різних футболістів. Ми не випускатимемо виконавців, які постійно грають у складі збірної. Розуміємо, який насичений графік у багатьох із них. Усі віддають багато сил, емоцій. Тому треба їх розвантажити. А натомість дати можливість пограти іншим, подивитися на них.

***

Фоменко учора викликав на збір оборонців «Зорі» Андрія Пилявського та Віталія Вернидуба.

Фото ФФУ.