Комуністична партія України готова висунути кандидатів у народні депутати в усіх 21 виборчих округах Донеччини. Про це заявив у Донецьку народний депутат України, перший секретар обкому КПУ Микола Кравченко. Разом із тим, додав комуніст, на потенційних кандидатів від партії чиниться тиск: зокрема, такі випадки траплялися в Костянтинівці та Новоазовську.

«Влада сьогодні дуже активно працює проти комуністів, щоб вибити їх із округів», — заявив депутат. Він припускає, що до закону про вибори народних депутатів буде внесено зміни: «Там є низка положень, що не влаштовують людей, які сподіваються тільки на фальсифікацію. Наприклад, питання тривалості зберігання документації. За законом — п’ять років. Гадаю, цю норму під будь-яким приводом будуть прибирати. Бо, працюючи над програмою захисту голосів, ми в будь-якому разі через сім’ї, в іншій формі доведемо до членів комісій, що якщо один із них припуститься фальсифікації, це — кримінальна справа. І саме терміни зберігання є тим вибухонебезпечним моментом, який їх (фальсифікаторів. — Авт.) тривожить».

Під час спілкування з журналістами в Донецьку Микола Кравченко оприлюднив інформацію про підсумки першого етапу народного референдуму, ініційованого комуністами. Опитування стосувалося актуальних питань: зокрема, ставлення до купівлі-продажу землі сільськогосподарського призначення, до націоналізації підприємств, до збереження віку виходу на пенсію тощо. Неоднозначну реакцію опитаних викликали три питання: «Чи згодні ви, що другою державною мовою повинна бути російська?», «Чи згодні ви, що Україні необхідно приєднатися до Митного союзу та увійти до Спільного економічного простору із Росією, Білоруссю і Казахстаном?» та питання про націоналізацію підприємств ключових галузей господарства. Не висловили підтримки в цих питаннях від 11 до 15% респондентів.

А загалом комуністи задоволені підсумками першого етапу референдуму. «Результати опитування активно використовувалися під час складання антикризової програми, із якої комуністи вже вийшли на передвиборну кампанію, — зазначив народний депутат. — Основне завдання другого етапу — утримати діалог КПУ та виборців до старту офіційної виборчої кампанії. Ми не приховуємо, що працюємо із населенням та намагаємося цей контакт постійно підтримувати. Готові запропонувати нові загальнонаціональні теми та розпочати обговорення регіональних проблем, які тривожать населення».

Серед таких місцевих проблем лідер донецьких комуністів назвав медичну реформу, проти проведення якої активно виступали «червоні», та скасування залізницею низки потягів, що відбилося на мешканцях, зокрема, Маріуполя. «Наші дії можуть зводитися лише до одного: якнайбільше створити соціальної напруги в тому регіоні, для якого скасування потягів є критичним. Маріуполь саме належить до таких міст, там залишилися тільки три потяги. Це питання соціально небезпечне, воно матиме величезні соціальні наслідки», — переконаний комуніст.

Фото автора.