Минулої неділі заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко побував на Черкащині. В обласному центрі разом з активом партії «Батьківщина» він поклав квіти до пам’ятного знака жертвам політичних репресій.
У Будинку вчителя Микола Томенко і лідер опозиційних сил Арсеній Яценюк зустрілися з жителями Черкас. Аудиторія — здебільшого люди старшого віку скаржилися парламентаріям на низький рівень їх життя, жалюгідні пенсії, дорожнечу продуктів харчування і ліків.
На прес-конференції політики наголосили, що «двері» опозиційного об’єднання відкриті для всіх, хто має рішучість і сміливість боротися з діючою системою влади. «Вибори — це чорно-білий формат, — підкреслив Микола Томенко. — Одні обстоюватимуть нинішню владу, інші робитимуть усе, аби її змінити. Третього не дано. Бо третя сила, як ми вже пересвідчилися, неодмінно стає силою у руках влади».
Відповідаючи на запитання журналістів щодо зняття з народних депутатів недоторканності, заступник Голови Верховної Ради України зазначив, що за нинішніх умов позбавлення парламентаріїв права на недоторканність — це ще один владний інструмент для тиску на опозицію. «Ми виступаємо у цьому питанні за комплексний підхід, — зауважив Микола Володимирович, — якщо скасовувати недоторканність, то для всіх посадових осіб. Починаючи з Президента, суддів, прокурорів».
Микола Томенко висловив також свою позицію щодо будівництва нової злітної смуги для літаків середнього класу поблизу Чернечої гори у Каневі. На його думку, ці плани шкідливі. Адже нові об’єкти порушать екологічний, географічний, історичний масштаб Шевченківського національного заповідника, призведуть до негативних змін у Канівському біосферному заповіднику. Занепокоєння парламентарія викликає й позиція влади щодо відзначення цьогоріч 500-літнього ювілею столиці Української козацької держави міста Чигирина, на яке уряд не виділив жодної копійки.
 
Черкаська область.
На знімку: під час прес-конференції.
Фото автора.
Точка зору
Микола ТОМЕНКО:
«У Чигирині потрібно завершити відновлення гетьманської резиденції Богдана Хмельницького. Я вважаю, що це завдання — справа честі державних діячів, котрі уболівають за збереження історичної пам’яті нашого народу».