Учора в приміщенні Апеляційного суду Харківської області Київський районний суд м. Харкова продовжив слухання кримінальної справи відносно екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, яка вже відбуває покарання, але водночас обвинувачується в здійсненні й інших посадових злочинів.

Однак учорашнім рішенням суду слухання справи вирішено перенести щонайменше на місяць. Відповідне рішення оголосив суддя Костянтин Садовський. Мотивація очевидна — відсутність у залі суду обвинувачуваної та двох її захисників, Є. Тимошенко та О. Плахотнюка. Наступне судове засідання призначено на 10.00 25 червня.

Під час судового засідання сторони у справі висловили міркування про можливість продовження розгляду справи за відсутності підсудної. Сторона обвинувачення клопоталася про перенесення слухань у справі у зв’язку з неможливістю присутності в суді Ю. Тимошенко за станом здоров’я й надала суду висновки медичної комісії, згідно з якими Ю. Тимошенко не повинна переривати лікування.

С. Власенко навпаки стверджував, що висновки комісії не можуть бути основою для ухвалення рішення судом, «тому що комісія не оглядала Ю. Тимошенко й вона не давала дозволу на її створення». І надав суду висновок німецького лікаря Л. Хармса, у якому він заявляє, що Ю. Тимошенко не може бути присутня на засіданні суду за станом здоров’я. С. Власенко підкреслив, що суд має ухвалити рішення, ґрунтуючись на цьому медичному висновку. Але суд схилився до тієї логіки, що лікування — процес не вічний, і щойно хвора-підсудна більш-менш одужає, вона має стати перед судом і відповісти за свої дії за законом.

— З нашого боку буде використано всі можливі засоби для дотримання підсудної Ю. Тимошенко її прав, надання їй належного лікування й реалізації її прав у судовому засіданні, — сказала представник держобвинувачення Марина Капінос. — Сторона обвинувачення, як і сторона захисту, мають право надавати суду будь-яку інформацію, отриману законним шляхом. На наш запит була надана інформація лікувальної установи про недоцільність транспортування Ю. Тимошенко в судове засідання у зв’язку з безперервністю процесу її лікування.

Однак процес лікування ніяк не заважає Юлії Володимирівні приймати в лікарняній палаті закордонні делегації. Напередодні віце-президент Європейського парламенту Яцек Протасевич відвідав екс-прем’єр-міністра України. Зустріч тривала близько двох годин і, як заявили представники пенітенціарної служби, була конфіденційною. Зустріч супроводжував генеральний консул Генконсульства Республіки Польща в Харкові Ян Гранат.

Я. Протасевич висловив подяку за те, що йому організували зустріч із Ю. Тимошенко, і повідомив, що він оглянув ЦКЛ№5 і що харківський медзаклад відповідає європейським стандартам. Згодом він повідомив і про що була їхня розмова. Інформаційні агентства повідомляють, що екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко виступає проти підписання й ратифікації ЄС Угоди про асоціацію. Вона вважає, що європейська політика до української еліти повинна бути твердою політикою, включаючи заморожування процесу підписання й ратифікації Договору про асоціацію Україна—ЄС.

Тим часом Ю. Тимошенко одержала офіційного захисника в німецькому парламенті. Депутат Бундестагу Еріка Штейнбах стала захисником Ю. Тимошенко в рамках програми «Парламентарії захищають парламентаріїв», повідомляють ЗМІ. А лікування екс-прем’єр-міністра в лікарні Укрзалізниці у Харкові продовжить німецький лікар Рейсхауер.

 

Харків.