Погоджувальна рада
Нинішнього пленарного тижня комітетами і фракціями запропоновано розглянути в парламенті понад 140 питань, здебільшого це нові законопроекти, оскільки минулого пленарного тижня депутати практично впоралися з порядком денним. На порядку денному — 32 урядові ініціативи, серед них визначено як невідкладний проект закону про технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна, зміни до Податкового кодексу, внесений Президентом України як невідкладний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій незалежності суддів.
Серед запланованих до розгляду питань — також проект закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України для участі в багатонаціональних військових навчаннях, урядові проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної реєстрації іноземних інвестицій, про посилення відповідальності за втручання в роботу об’єктів трубопровідного транспорту, проект постанови про ухвалення Основних напрямів бюджетної політики на 2013 рік. У середу, 23 травня, відбудуться парламентські слухання на тему «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України».
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зауважив, що депутати власноруч розділили законопроекти на «опозиційні» та «більшовицькі», виділивши окремий день — середу — для розгляду законопроектів від опозиційних фракцій. Бо такого немає в жодному парламенті світу, щоб опозиція диктувала свої вимоги більшості. Регіонали запропонували додати до порядку денного ще й законопроекти про біженців, про надання нотаріальних послуг, про статус і соціальний захист чорнобильців щодо вільного вибору санаторно-курортного закладу, щодо врегулювання діяльності суб’єктів господарювання у сфері житлово-комунальних послуг, про здійснення державних закупівель, про засади державної мовної політики, про передачу об’єктів культурної спадщини релігійним організаціям, про скасування депутатської недоторканності. О. Єфремов, заявив, що вимоги опозиції — позбавити недоторканності не лише народних депутатів, а й Президента і суддів, це — популізм, бо є відповідні рішення Конституційного Суду та європейські угоди.
У свою чергу заступник голови фракції «БЮТ—«Батьківщина» Сергій Сас стверджував, що більшість вимог опозиції минулого тижня не було виконано. Це — висловлення недовіри Генпрокурору, відповідальність керівників Пенітенціарної служби за побиття Ю. Тимошенко під час її перевезення з Качанівської колонії до харківської лікарні, забезпечення належного лікування ув’язненої екс-прем’єра. Тож вимоги опозиції залишаються незмінними. За словами депутата, фракція наполягає на розгляді законопроектів про гармонізацію вітчизняного кримінального законодавства до європейських стандартів, про врегулювання земельних відносин, створення ТСК щодо розслідування резонансних убивств у Донецькій області (народних депутатів Євгена Щербаня, Євгена Кушнарьова та ін.) на початку 1990-х років, розпочинає збір підписів за висловлення недовіри й відсторонення від посади нещодавно обраної Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської у зв’язку з порушенням процедури її обрання.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко висловив стурбованість тим, що всі законодавчі ініціативи опозиції відхиляються, а законопроекти від більшості голосуються «за командою», не призначається дата нових виборів міського голови в Києві, хоча вже в червні спливає термін його повноважень. Опозиційні фракції, підкреслив він, наполягають на ухваленні законопроекту, який передбачає зняти недоторканність не лише з народних депутатів, а й із Президента та суддів, низки соціальних законопроектів.
Стосовно виборів у Києві, В. Литвин повідомив, що дав доручення профільному парламентському Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підготувати пропозиції щодо дати виборів столичного міського голови та Київської міськради.
Фракція Народної партії, зауважив її лідер Ігор Шаров, сама визначається щодо підтримки чи непідтримки законопроектів, і це її конституційне право. Тож звинувачення опозиції він назвав безпідставними.
Комуністи запропонували внести до порядку денного ще понад 30 законопроектів, здебільшого із соціальних питань, а також про місцеве та регіональне самоврядування в Україні, про державну підтримку наукоємних виробництв, про професійно-технічну освіту.
Депутатська група «Реформи заради майбутнього», за словами Володимира Каплієнка, не делегуватиме своїх представників до складу Тимчасової слідчої комісії для з’ясування обставин та розслідування фактів, оприлюднених народним депутатом Романом Забзалюком, щодо отримання народними депутатами коштів за перехід до інших депутатських фракцій і груп у Верховній Раді шостого скликання і закликатиме інших колег із парламентській більшості не подавати свої кандидатури до цієї комісії.
Під час години запитань до уряду, яка традиційно відбувається у п’ятницю, опозиція запропонувала заслухати міністра закордонних справ Костянтина Грищенка щодо «провалів зовнішньої політики на всіх напрямах». А представники парламентської більшості — міністра освіти Дмитра Табачника про цьогорічне Зовнішнє незалежне оцінювання та віце-прем’єра Бориса Колеснікова щодо підготовки до Євро-2012.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Борис Тарасюк, Максим Луцький, Валерій Сушкевич та Тетяна Бахтеєва.