На цьому Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголосив під час учорашньої зустрічі із Заступником Генерального секретаря ООН — Виконавчим директором Управління ООН із боротьби з наркотиками та злочинністю (УНП ООН) Юрієм Федотовим (на знімку ліворуч). Про це «Голосу України» повідомила прес-служба Верховної Ради.
В. Литвин підкреслив особливе значення цієї конференції та висловив глибоке занепокоєння з приводу розповсюдження різних видів транснаціональної організованої злочинності. «Місія — найскладніша, проблема протидії наркотикам актуалізується і відчувається в Україні, — сказав він. — Кількість офіційно зареєстрованих осіб, які вживають наркотики, становить майже 160 тисяч, і це не може не хвилювати».
Водночас керівник парламенту запевнив Ю. Федотова в підтримці зусиль УНП ООН у частині координації міжнародного співробітництва у сфері боротьби з розповсюдженням наркотиків, організованою злочинністю, корупцією та запобігання тероризму. Він нагадав, що Україна бере активну участь у спостереженні за виконанням Конвенції ООН проти корупції та очікує на висновки міжнародних експертів щодо імплементації антикорупційного законодавства України, яке визначить подальші напрями вдосконалення законодавчої бази в цих питаннях.
В. Литвин висловив задоволення активізацією співробітництва України з УНП ООН не лише у сфері боротьби з нелегальним виробництвом та розповсюдженням наркотиків, а й у питаннях лікування та реабілітації наркозалежних. За його словами, Україна зацікавлена в експертній та технічній допомозі УНП ООН.
Ю. Федотов зазначив, що основним напрямом роботи конференції стане формування стратегії профілактики та упередження наркоманії, пропаганди здорового способу життя. Він також наголосив на необхідності формування доброчинної фінансової підтримки фондам, які спрямовують свої зусилля на ці дії.
Голова Верховної Ради, підтримуючи важливість здорового способу життя, зазначив, що потрібно, щоб працювало громадянське суспільство. «Потрібно відчути хвилювання душі і пориви серця», — сказав він, додавши, що в іншому разі «ми ризикуємо отримати втрачене покоління». На його думку, до загальних акцій протидії розповсюдженню наркотиків доцільно також залучати й релігійні організації. «Потрібно включати всю країну, а одними грошима все не вирішується», — наголосив він.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.