В окупованому Криму не можуть ні зібрати податки, ні зареєструвати нерухомість.
Через два місяці після голосування (нагадаємо: само-проголошені «вибори» в окупованому Криму і Севастополі відбулися 14 вересня. — Ред.) надії пересічного севастопольського виборця на «відновлення влади» все ніяк не можуть збутися.
І винними в такій ситуації вважають зовсім не обраних депутатів (до слова, за невеликим винятком депутати представляють одну політсилу — партію «Единая Россия»), а одного з керівників усіх міських «єдиноросів» — нинішнього «губернатора» Сергія Меняйла. Принаймні це йому закидають соратники по партії.
За повідомленням «єдинороса» Олександра Кулагіна, заступника голови так званих законодавчих зборів Севастополя, депутати муніципальних утворень (так тепер називають тих, які раніше були депутатами районних, сільських, Інкерманської міської та Качинської селищної рад. — Авт.) не можуть розпочати виконувати свої обов’язки, «тому що «губернатор» Сергій Меняйло їм не довіряє». Крім того, з тієї ж причини нібито гальмується робота народних обранців у міських зборах.
Депутати справжньою причиною такого стану справ вбачають «надмірні амбіції губернатора, який вирішив усю повноту влади в місті й усі фінансові потоки сконцентрувати у своїх руках».
— У Росії заведено, що місцеве самоврядування — це база, ті люди, які розв’язують усі основні проблеми місцевого характеру: ЖКГ, благоустрій тощо. Але без закону (про місцеве самоврядування. — Ред.) місцеве самоврядування працювати не може: статут прийняти не можуть, зареєструватися як юридичні особи не можуть, у них немає майна, вся робота стоїть, — змальовує картину сьогоднішнього дня Севастополя О. Кулагін.
Робоча група, що складається із представників уряду міста, законодавчих зборів і місцевого самоврядування, розробила відповідний законопроект, ґрунтуючись на положеннях базового федерального закону. У розробці місцевого документа брав активну участь міський уряд: «Спочатку вони активно вносили пропозиції, говорили про те, що необхідно зробити дуже сильне місцеве самоврядування, пропонували створити на території Севастополя 29 муніципальних утворень. Нині представники уряду зайняли кардинально протилежну позицію, — пояснює О. Кулагін. За його словами, каменем спотикання стало одне-єдине питання — повноваження органів самоврядування. Позиція «губернатора» така: «Я не знаю, як обрані представники місцевого самоврядування можуть вирішувати завдання. Я їх не знаю, я їм не довіряю».
Згідно з положеннями Податкового кодексу РФ, місцеві бюджети формуються за рахунок плати за землю й податку на майно громадян. У Севастополі їх збір поки що неможливий через те, що не створено земельного кадастру і немає реєстру нерухомості. У цьому, з’ясовується, теж є провина «губернатора» — він заблокував роботу підрозділу Росреєстру, а створення місцевого «Севреєстру» з окремою базою даних займе, за деякими оцінками, не один рік.
Тим часом у черзі для екстреного розгляду і прийняття депутатами вже «зависла» майже сотня нагальних законопроектів. Два десятки з них розробив і вніс у законодавчі збори міський уряд.
Севастополь.