Бузувірський злочин херсонська міліція розкрила за допомогою детектора брехні.

Не щастило ні в картах, ні в коханні

Херсонець Сергій Адеєв (прізвище змінено) надто азартною людиною себе ніколи не вважав. Гроші він здобував зовсім не грою, а тяжкою працею на «шабашках», і востаннє лише чотири місяці тому повернувся з Києва, де на приватній верфі в поті чола будував розкішні яхти «новим українцям». Однак удома городянина теж нічого хорошого не чекало: з подругою він посварився, а 57-річна мати, з якою Сергій жив в одній квартирі, після розлучення із чоловіком та раптової смерті дочки почала пиячити і сина просто не помічала. Зрештою побутові чвари набридли йому гірше за гірку редьку, і Сергій зрозумів — треба відпочити на всю котушку, так, як цей відпочинок розуміють брати-слов’яни. Чоловік зняв із банківського депозиту триста євро, розіпхав гроші по кишенях і вирушив із приятелем у похід по розважальних закладах на цілий день. Вечір він завершив у клубі за покерним столом. Але в покері йому не щастило так само фатально, як і в усьому іншому: програвши майже сотню євро щасливішим суперникам, гуляка, який був напідпитку, в дуже поганому настрої приїхав додому. І в квартирі на вулиці Кримській застав матір — знову п’яну. Це стало останньою краплею: злість за програш і свої невдачі з подругами син зігнав на власній матері. Поваливши на підлогу, він топтав її тіло ногами, переламавши всі ребра.

Детектор брехнІ обдурити не вдалося

Тільки тоді злість минула, і Сергій злякався, розуміючи: за вбивство доведеться відповісти. Хлопець вирішив вдавати, начебто він тут ні до чого — сам викликав міліцію і розповів, що знайшов двері квартири відкритими, і матір, яка лежала на підлозі мертва. Убивця намагався надати своїй історії якнайбільше переконливості: докладно розписав свій похід по кафе й до клубу, послався на друга. Навіть розсип червоних крапель на штанях і туфлях пояснив тим, що в сутінках не помітив калюжі крові й ненароком у неї вліз. Сергій категорично стверджував, що повернувся із клубу тільки ближче до першої години ночі, однак сищики в правдивість його розповіді не надто повірили: їм не давали спокою плями крові на штанах «безутішного синочка». Порадившись, правоохоронці з Дніпровського райвідділу міліції Херсона попросили Сергія і його попутника в поході злачними місцями докладно й по хвилинах розписати, де вони були й що робили того дня. Після вивчення хронометражу з’ясувалося: дані порізно свідчення двох приятелів не збігаються саме в тій частині, що стосувалася часу після опівночі. Приятель наполягав, що вони із Сергієм розсталися ближче до опівночі, а підозрюваний стверджував, що це було приблизно о першій годині ночі. Таксист, який підвозив Сергія на вулицю Кримську, теж повідомив, що привіз пасажира близько нуля годин, і жодних причин для брехні в нього не було. Останню крапку поставив ще один допит із застосуванням поліграфа: перевірку детектором брехні допитуваний не пройшов. Він «зламався» і зізнався, що вигадав собі фальшиве алібі.

На місці злочину вбивця... розридався. Жорстоку розправу із власною матір’ю він пояснив тільки нападом роздратування, і нічим більше. І, ймовірно, це правда: версія про вбивство заради присвоєння житла не знайшла свого підтвердження — матір і так оформила на трикімнатну квартиру дарчу.

 

Херсон.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.