Днями в Києві пройшов круглий стіл, організований Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі. На заході, що проходив під назвою «Влада, суспільство, ЗМІ: хто відповідає за безпеку дітей в інформаційному просторі України», були присутні представники українських церков, громадських організацій, засобів масової інформації.
Зустріч проходила на тлі жвавих дискусій у владі щодо доцільності існування державного органу, що опікується питаннями моралі, сьогодні є висока ймовірність того, що комісію буде ліквідовано. Втім, на самому початку обговорення голова комісії Василь Костицький закликав присутніх не приділяти питанню майбутнього комісії особливої уваги та просив зосередитися на обговоренні того, як захистити дітей від шкідливої інформації, що оточує їх у повсякденному житті.
Для того щоб пояснити присутнім — чим саме займається комісія з питань моралі, для них було підготовлено 13-хвилинний відеоролик, що містив зразки тієї продукції, з якою комісія намагається боротися. За словами Василя Костицького, відібрані приклади не є найжахливішими, втім, він не може взяти на себе відповідальність та продемонструвати все, з чим стикається у роботі очолюваний ним орган.
Та й того, що було показано, виявилося достатньо — за круглим столом фактично не залишилося опонентів. Усі погодилися, що потрібно зробити все можливе, щоб відгородити дітей від такого «інформаційного продукту». Присутніх на круглому столі телеоператорів попросили не знімати. На моніторі учасники круглого столу побачили сюжети із вбивством безпритульного чоловіка, скоєним та знятим кимось на плівку заради розваги, знущанням та вбивством тварин. Серед іншого, було представлено уривок ранкової радіопередачі, в якій ведучі обговорювали деталі статевого життя слухача, який подзвонив у прямий ефір. Потрапили до «підбірки» й окремі сюжети з відомих та популярних телепередач, таких, як «Наша раша» та «Велика різниця», в останній в образливій для віруючих формі обігрувалася біблійна історія народження Христа.
Після перегляду присутні перейшли до обговорення. Одним з перших слово взяв представник організації «Наша земля» Ігор Гурчик, який висловив занепокоєння проблемою вбивства безпритульних тварин напередодні Євро-2012. Кампанія, розпочата столичними комунальниками, знайшла свій «відгук» в серцях різних садистів та божевільних, що в Інтернеті діляться своїм досвідом щодо способів знущання з тварин.
Спеціаліст у сфері соціальної педагогіки Тетяна Олексєєнко звернула увагу участиків заходу на те, що не тільки влада, суспільство і ЗМІ відповідальні за питання інформаційної безпеки. Важливу роль в житті дітей відіграють сім’я, школа, сусіди. Питання виховання молоді продовжив лідер організації «Ми українці» Степан Дьяченко. Він згадав, що раніше соціальне виховання дитини розпочиналося з пелюшок, а тепер в колишніх приміщеннях дитячих садочків знаходяться міліція та податкова.
Керівник громадської організації «Всеукраїнська Асоціація Телеглядачів» Володимир Черепахін акцентував увагу учасників круглого столу на тому, що в країні зникли дитячі телепередачі. На його думку, в України немає майбутнього, якщо наші діти бачитимуть по телевізору суцільне насилля. Заслужений юрист України та заступник голови асоціації телеглядачів Володимир Горобцов нагадав, що відповідно до статті 17 Конституції України забезпечення інформаційної безпеки є однією серед найважливіших функцій держави, тож можливе рішення щодо ліквідації комісії з питань моралі по своїй суті суперечитиме нормам Основного Закону.