Глава парламенту Володимир Литвин учора вручив премії Верховної Ради 34 найталановитішим молодим вченим за вагомий особистий внесок в інноваційний розвиток держави, значні наукові здобутки, плідну навчально-педагогічну діяльність. Серед нагороджених — наукові співробітники дослідницьких установ, викладачі та аспіранти вишів. Премія Верховної Ради молодим науковцям вручається уже вчетверте, вона становить 20 тисяч гривень — для наукового колективу чи індивідуальним дослідникам. Вручення премії Верховної Ради приурочено до Дня науки.

Вітаючи молодих науковців із досягненнями, Володимир Литвин відзначив, що в науці — так само, як і в спорті: якщо щодня займатися до виснаження і працювати над собою — буде і результат. На жаль, у нашій державі, зауважив він, нині наука не завжди затребувана і розвивається не стільки завдяки, як на противагу. На жаль, бізнес і наука в нас ідуть паралельними шляхами і не пересікаються. Хоча, на переконання Голови Верховної Ради, настав час усвідомити, що подальший розвиток економічного потенціалу країни, підприємств вимагає вкладати кошти в наукові розробки та напрацювання. На думку В. Литвина, необхідно переглянути й організацію наукової роботи у вищій школі, систему державної атестації науковців таким чином, щоб провідні вітчизняні вузи мали змогу впливати на захист дисертацій. Глава парламенту також відзначив, що, на жаль, у сучасній політичний еліті, незважаючи на те, що багато політиків мають вчені звання докторів наук, інтелектуальний рівень досить низький. «Шкода, що в суспільстві панує агресивна сірість, і це буде наростати з огляду на політичні кампанії, нові вибори», — сказав В. Литвин. Поза тим він подякував молодим науковцям за сподвижницьку працю, за те, що не зрадили науку і займаються благородною справою.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин та молодший науковий співробітник Інституту прикладних проблем механіки і математики імені Я. Підстригача НАН України Галина Снітко під час вручення премій Верховної Ради України молодим вченим.