В Івано-Франківську тривають дні польського кіно. Протягом тижня мешканці та гості міста матимуть можливість переглянути найновіші твори, що отримали визнання в польських та європейських поціновувачів та є володарями нагород численних конкурсів і фестивалів. Загалом відбудеться 30 кіносеансів, упродовж яких транслюватимуть 23 фільми. Стрічки розповідають про історію дружньої держави на шляху до незалежності, боротьбу патріотів проти тоталітарного комуністичного режиму, про сучасне життя поляків в умовах Євросоюзу та допомогу Україні в цей нелегкий час.

Першим фільмом, що відкрив кінопоказ, стала робота режисера Владислава Пасіковського «Джек Стронк». У стрічці розповідається про шпигунську історію польського полковника Куклінського проти радянського режиму. Зворушлива розповідь про силу людського духу та долю депортованих в Сибір поляків у 40-х роках. Ця тема в період відвертої агресії Кремля проти нашої країни особливо емоційно сприйнялася глядачами, які вже надивилися телесеріалів, що прославляють російську мафію. Про якісну заміну на українському телебаченні висловився і заступник голови ОДА Сергій Адамович. «Настав час замінити дешеву продукцію російського телеринку на якісний європейський кінематограф, зокрема польський».

У час кінопоказів відбудуться зустрічі з українським істориком та журналістом Олександром Зінченком, співавтором фільму «Катинь. Листи з раю», який написав першу українську книжку про цю трагедію польського народу «Година папуги», та закордонним гостем, професором Станіславом Ніцєєю.

Івано-Франківська область.