Біля цієї скульптури, що з’явилася на узбіччі вулиці Живова у Тернополі, мимоволі задумуєшся над тим, що час невблаганний і потрібно використовувати його раціонально.

Складається композиція з двох десятків старих годинників різних епох, які вже відслужили своє. У кожного вдома знайдеться бодай один з них, який нагадає про щасливі і не дуже миті прожитого. А ще тут безліч всіляких коліщаток, механізмів... Все разом оформлено у великий старовинний годинник, який можна побачити у поважних кабінетах чи музеях. Написи на композиції також підштовхують до дій. На фасаді — «Час є найбільший новатор», з протилежного боку — «Якісне споживання часу є надійною інвестицією у майбутнє». Автор стилізованого годинника — тернопільський художник, ювелір, скульптор Сергій Кузнєцов — спонукає людей до творчості замість бездумного байдикування перед телевізором чи комп’ютером. Життя ж бо коротке.

Свої скульптури він створює з різного непотребу: бляшанок, елементів комп’ютерів, деталей мотоциклів, автомобілів, які вже відслужили своє. Стиль цей називається джанк-арт і є доволі популярним у світі. У нас він лише починає розвиватися. Химерні тварини: динозавр, коза, комарик, а також сімейство роботів, створених Сергієм Кузнєцовим, прикрашають в основному подвір’я місцевої ресторації «Ковчег». З-під його рук виходять оригінальні ювелірні прикраси: нізащо не скажеш, що зроблені вони з підручних матеріалів. А на День міста автор подарував його жителям скульптуру автомобіля «Патріот».

Кілька хвилин спостерігала за перехожими біля годинникової композиції. Вони зупинялися, з цікавістю оглядали дивний хронометр, посміхалися... І прискорювали ходу: час бо не стоїть на місці.

Тернопільська область.

На знімку: біля такого годинника мимоволі зупинишся, щоб потім бігти далі. 

 

Фото автора.