За годину спілкування з очільником міста Алчевська Володимиром Чубом фраза «Дякуючи фонду...» лунала кілька разів. Що ж це за фонд і за що йому так завдячує міська громада? З’ясувалося, що «Фонд розвитку міста Алчевська» — це приватна благодійна організація, яку ще п’ять років тому створила корпорація «Індустріальний союз Донбасу» в рамках угоди про соціальне партнерство між корпорацією, що є акціонером металургійного комбінату, і територіальною громадою, яку представляє Алчевська міська рада. Корпорація добровільно взяла на себе відповідальність за соціальний розвиток міста. Якщо говорити конкретно, то за п’ятирічку в розвиток громади території присутності корпорація вклала понад 50 млн. грн. Кошти, насамперед, були спрямовані на розвиток соціальної сфери, а найбільша увага зосереджена на проблемах житлово-комунальної сфери.
Поштовхом до створення такого фонду стала масштабна аварія суворої зими 2006 року. Тоді з ладу вийшла центральна тепломагістраль, і найбільш густонаселена частина міста, а це близько 60 тис. жителів, вісім шкіл та 13 дитсадків, залишилася без тепла. Майже місяць вся Україна допомагала ліквідовувати техногенну трагедію. Державі вона коштувала понад 26 млн. грн., але це далеко не повний кошторис. Велику частку фінансового і технічного навантаження добровільно взяла на себе корпорація «ІСД», відновлюючи об’єкти, що постраждали під час аварії. Пріоритетна допомога у виділенні коштів та матеріалів, зрозуміло, надавалася «Теплокомуненерго», однак поряд з цим вирішувались також проблеми міськводоканалу, ремонтувалися дахи тощо. В результаті стосунки було оформлено у вигляді угоди про соціальне партнерство між корпорацією і місцевою владою.
Слід зауважити, що Алчевська територіальна громада першою в області почала роботу в цьому напрямі й довела її значну результативність. Торік, зокрема, в рамках соціального партнерства на основі співфінансування з американським партнером було проведено термомодернізацію багатоповерхового житлового будинку. Зараз цей дім вважається взірцем, до якого будуть підводити решту житлового фонду. Цього року, згідно з умовою про соціальне партнерство, придбано автомобіль «швидкої допомоги», 10 мультимедійних комплексів для загальноосвітніх закладів, надано допомогу тролейбусному парку у придбанні матеріалів. Фонд також профінансував книжки про історію Алчевська. Варто зауважити, що у вересні минулого року з корпорацією підписано нову угоду, але нині вона вже має статус регіональної, бо цей документ підписало керівництво області. Ідеологом соціального партнерства в регіоні називають голову ОДА Володимира Пристюка.
Гарний приклад заразливий. Торік цілком добровільно до фонду звернулося кілька підприємств міста, що висловили бажання взяти участь у соціальному партнерстві. Зокрема, компанія «Аско» разом з корпорацією взялась облаштувати дитячий майданчик в одному з дворів. (До речі, сама корпорація обладнала вже 30 таких майданчиків.) Мережа магазинів «АТБ» добровільно профінансувала роботи з освітлення деяких районів Алчевська. На жаль, така добровільна робота не стала масовою. Директор приватного закладу «Фонд розвитку міста Алчевська» Ольга Ковкіна вважає, що не треба поспішати. Потрібен час, щоб малий та середній бізнес самі дійшли висновку, що соціальне партнерство дає реальну можливість інтенсивного розвитку соціальної сфери території.