Під час заходів Міжпарламентської асамблеї СНД, які відбулися у Санкт-Петербурзі (Російська Федерація) за участю Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, однією з основних тем дискусії було підписання договору про зону вільної торгівлі з країнами СНД. Безумовно, увага наших сусідів була прикута і до політичної ситуації в нашій державі та майбутніх парламентських виборів.

Глава українського парламенту провів низку двосторонніх зустрічей — із Головою Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Сергієм Наришкіним, Головою Ради МПА СНД, Головою Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентиною Матвієнко (на знімку). Також відбулася зустріч голів парламентів держав—учасниць СНД.

Зустрічі В. Литвина з керівниками російського парламенту відбувалися віч-на-віч. Після бесіди з С. Наришкіним Голова Верховної Ради розповів, що він обмінявся із російським колегою думками щодо реалізації подальшої програми співпраці на рівні вищих законодавчих органів двох країн із урахуванням переговорів, які відбулися під час неформального саміту президентів України та Російської Федерації у Москві. Зокрема, йшлося про ратифікацію Угоди про зону вільної торгівлі з країнами—учасницями СНД.

В. Литвин наголосив на необхідності вирішувати проблемні питання двосторонніх відносин шляхом діалогу і спільного комплексного підходу до їх розв’язання. На його переконання, Україна має чітко визначити власне бачення побудови політичних і економічних взаємин з Росією, проаналізувавши, у тому числі, ризики і вигоди від своєї можливої участі в інтеграційних проектах, що їх реалізує Росія.

При цьому керівник українського парламенту підкреслив, що Україна має активно розвивати співпрацю з країнами пострадянського простору, розширювати зв’язки в культурно-гуманітарній сфері. Під час зустрічі з В. Матвієнко обговорили закони, які становлять взаємний інтерес і мають бути реалізовані як модельні закони задля акумуляції інтелектуального потенціалу, опрацювання законодавчої бази на національних рівнях. Йшлося і про внутрішні процеси в Україні та Росії, які бурхливо обговорюються на всіх рівнях.

У відповідь на запитання журналістів, коли угода буде готова до ратифікації, Голова Верховної Ради не назвав конкретну дату. Однак зауважив, що під час неформальної зустрічі президентів України та Росії українська сторона запевнила, що найближчим часом наша держава розгляне це питання. І висловив сподівання, що найближчим часом Кабінет Міністрів надішле відповідний проект документа до парламенту, щоб законодавці упродовж тижня розглянули це питання і прийняли відповідне рішення. «Ми маємо бути прогнозованими партнерами — якщо підписали документ, то повинні забезпечити його реалізацію», — сказав В. Литвин. Глава українського парламенту ще раз наголосив, що ми повинні бути прогнозованими для тих, з ким співпрацюємо. І не лише у взаєминах з Росією, а й з усіма партнерами. Втім, на переконання В. Литвина, за проект Угоди про зону вільної торгівлі несе відповідальність виконавча влада — якщо вона вважає, що угода про зону вільної торгівлі з країнами СНД принесе користь країні, то парламент підтримає виконавчу владу. «Але водночас парламент повинен питати, що це дасть Україні, які є позитиви, ризики й виклики для України», — вважає він.

Ще одна тема, яку порушували під час зустрічей В. Литвина у Санкт-Петербурзі у рамках МПА СНД — проведення наступного засідання Міжпарламентської комісії зі співпраці між Верховною Радою України та Федеральними Зборами Російської Федерації у Воронежі 27—28 травня, на якому обговорюватимуть питання щодо співпраці між країнами у високотехнологічній сфері, зокрема, в літакобудуванні. А також питання регіональної співпраці. У цьому контексті в Україні та Росії триває підготовча робота. Після звернення Голови Верховної Ради до Кабінету Міністрів, уряд утворив робочу групу, до якої увійшли фахівці з усіх міністерств і відомств, інших центральних органів виконавчої влади, тепер відпрацьовуються відповідні пропозиції. А наступне засідання Міжпарламентської комісії відбудеться у Дніпропетровську. Точну дату ще не визначено, але, вочевидь, ще до парламентських літніх канікул і до парламентських виборів.

Політична ситуація в Україні також була злободенною темою. Сергій Наришкін під час зустрічі з Володимиром Литвином, як розповів глава українського парламенту, не оминув і тему Ю. Тимошенко. Позиція В. Литвина в цьому питанні незмінна: це проблема не лише для України, а й для Європейського Союзу також. «Але ця тема не повинна робити всю Україну заручником, — вважає Голова Верховної Ради. — Її потрібно вирішувати, виходячи з наявного правового поля і політичної волі».

Серед численних питань, які розглядалися під час засідання Ради МПА СНД та 37-го пленарного засідання асамблеї, одне безпосередньо торкалося нашої держави — підготовка місії від МПА СНД, яка здійснюватиме спостереження на майбутніх парламентських виборах в Україні. Це вже стало традицією — направляти міжнародних спостерігачів від МПА СНД моніторити вибори до національних парламентів. Директор Міжнародного інституту моніторингу розвитку демократії, парламентаризму і дотримання виборчих прав громадян держав—учасниць МПА СНД Дмитро Гладей розповів про підготовку до спостереження за виборами в державах, де цьогоріч відбудуться парламентські вибори — в Україні та Вірменії. В Україні очікують на міжнародних спостерігачів — запевнили в українській парламентській делегації.

Учасники МПА звернулися до глав держав—учасниць СНД з пропозицією, щоб керівники парламентів мали змогу брати участь у зустрічах президентів держав, щоб доносити рішення асамблеї і у такий спосіб посилити результативність співпраці у рамках Співдружності.

Думки з приводу

Олексій ЛОГВИНЕНКО, заступник керівника Постійної делегації Верховної Ради України у МПА СНД, голова підкомітету Комітету Верховної Ради України у закордонних справах:

— Україна є однією з найбільших країн—членів СНД, тому все, що відбувається у нашій державі, цікаво інших країнам в СНД. Більше того, зважаючи на те, що в Україні останні 10 років відбувалися дуже яскраві політичні події, ця увага і цікавість підвищена. На майбутніх парламентських виборах у жовтні цього року буде досить велика представницька делегація від МПА СНД щодо моніторингу виборів. Міжнародне спостереження за виборами — це дуже важливо, бо ми повинні намагатися відповідати тим демократичним стандартам виборчого процесу, які вже вироблено світовою демократією.

Міжнародне спостереження і є тим механізмом фіксації, наскільки ця відповідність досягнута в тій чи іншій країні. Щодо того, чи є це запорукою демократичності виборів? Не можуть спостерігачі бути вирішальним чинником на виборах, якщо вибори з тих чи інших причин проводяться з порушеннями стандартів демократії. Спостерігачі можуть це тільки зафіксувати, донести до світової спільноти, але не можуть впливати. Лише від нас залежить, наскільки демократичними будуть вибори.

Руфат ГУЛІЄВ, депутат парламенту Азербайджанської Республіки (Міллі Меджлісу), заступник голови Постійної комісії МПА СНД з політичних питань і міжнародної співпраці:

— Економічна співпраця і торговельний оборот між нашими країнами розвиваються і зростають. Можна відзначити дуже тісні взаємини між Верховною Радою України та парламентом Азербайджану. А як випускник Київського національного університету, хотів би відзначити, що багато керівників Азербайджану, членів уряду та парламенту також закінчили українські вищі школи. Це свідчить про те, що наші відносини постійно розвиваються. В Азербайджану до України багато інтересів, зокрема, в співпраці в енергетичній сфері. Українські парламентарії завжди підтримують азербайджанців в міжнародних парламентських асамблеях, у тому числі й у ПАРЄ, в економічних та політичних позиціях. Нині, зокрема, ретельно відпрацьовуються питання щодо розвитку проекту «Одеса—Броди», Азербайджан має стратегічні цілі проводити цей проект спільно з Україною. А як це відбуватиметься, звісно, залежатиме від рішень керівництва двох держав. Наша зацікавленість полягає в тому, що ми через Україну можемо виходити на Європу. На мій погляд, Україна також зацікавлена в цьому проекті, як країна-транзитер і як країна, яка може користуватися нашими енергетичними запасами.

Наталія ПРОКОПОВИЧ, Генеральний консул України в м. Санкт-Петербург:

— Україна та Росія — це країни, які повинні бути добрими сусідами і добрими партнерами. На парламентському рівні достатнє законодавче забезпечення, щоб розвивалося міжрегіональне співробітництво. Упродовж останніх декількох років майже всі регіони Північно-Західного федерального округу, у якому ми працюємо, — Архангельськ, Мурманськ, Карелія, Комі, Калінінград, Вологда, Псков, Новгород — підписали угоди про співробітництво з регіонами України. Як приклад, півтора року тому ми підписали угоду між Кримом і Вологодською областю, і співпраця триває дуже активно. Ленінградська область і Київська область — не проходить жодного кварталу, щоб делегації двох сторін не їздили один до одного. Торік у Санкт-Петербурзі провели форум «Санкт-Петербург: регіони України». Санкт-Петербург підписав угоди про співробітництво з 17 суб’єктами України — областями і містами. Дуже активна робота ведеться, зокрема, у галузях ЖКГ, нових технологій, очистки води, каналізації, благоустрою, збереження архітектурних пам’яток. А про культуру годі й казати.

 

Київ — Санкт-Петербург — Київ.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.