Відзначення 195-річного ювілею з дня народження видатного українського та російського історика, громадсько-політичного та культурного діяча, письменника Миколи Костомарова у селі Дідівцях Прилуцького району мало не зірвала гроза. 
Але... всіх учасників вшанувань прихистив від негоди недавно перекритий будинок, у якому шукач історичних істин прожив з коханою дружиною десять останніх літ свого життя. Як зазначив народний депутат України Валерій Дубіль, Аліна Крагельська, привізши з Петербурга немічного М. Костомарова до власної садиби, своєю любов’ю, турботою фактично повернула його в цих стінах до життя, до наукової та літературної праці.
Місцеві жителі, бібліотекарі з Прилук, представники громадських організацій, Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України оглянули разом із заступником Голови Верховної Ради Миколою Томенком костомарівський будинок, реставрація якого відбувається за проектом заслуженого діяча мистецтв України Бориса Дєдова. Останній потурбувався, щоб у вікнах було скло, виготовлене в ХІХ столітті. У багатьох кімнатах уже покладено дерев’яну підлогу, укріплено стіни. Виконано низку інших робіт. Реальну фінансову опіку над відновленням занедбаного історичного об’єкта взяли на себе відомі на Чернігівщині меценати — народні депутати України Валерій Дубіль та Іван Куровський.
На думку заступника Голови Верховної Ради, в музеї-садибі треба передбачити експозицію про зв’язки М. Костомарова з чернігівськими вченими, інтелектуалами, які часто у нього гостювали. Також М. Томенко вважає, що в музейній установі потрібно належне віддати Кирило-Мефодієвському товариству.
— Найважливіше, — зазначив політик, — треба найближчим часом повністю відновити цей будинок.
Народний депутат України Валерій Дубіль поділився своїми планами щодо розбудови музейного комплексу.
— Уже заготовлена взимку соснова деревина для побудови церкви та альтанки, — повідомив він. — Протягом одного-двох місяців зробимо фундамент і далі будемо ставити коробку.
Що ж, у М. Костомарова на Чернігівщині і в Києві з’явилися досить солідні лобісти. Слід сподіватися, що вони, зрештою, покладуть край тій несправедливості, що супроводжувала десятиліттями ім’я відомого історика в Україні.
Прилуцький район
Чернігівської області.
Микола Томенко та Валерій Дубіль у будинку М. Костомарова.
Фото автора.