Пенітенціарна служба спростовує постійні обвинувачення адвокатів Ю. Тимошенко в порушенні режиму її утримання під вартою й готова обстоювати честь мундира в суді. Про це 16 травня заявив заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області Андрій Лапинський, коментуючи наміри захисту екс-прем’єр-міністра подати до суду на Мінохорони здоров’я і ДПтСУ за поширення конфіденційної інформації.
А. Лапинський зазначив, що в оприлюдненому графіку було зазначено тільки час проходження Ю. Тимошенко медичних процедур, а також її вільний час. Які саме процедури призначені екс-прем’єрові, не розголошувалось, а оприлюднена інформація не має конфіденційного характеру. Він також пояснив, що Ю. Тимошенко охороняють дві жінки — співробітниці пенітенціарної служби, а не чоловіки, про що її захист неодноразово казав раніше. Співробітники-чоловіки охороняють лише загальний вхід до приміщення, де перебуває засуджена, і безпосередньо з нею не контактують. За словами А. Лапинського,  «у кабінетах, де Ю. Тимошенко проходить медичні процедури, відеоспостереження не ведеться, в цих кабінетах проходять лікування й інші пацієнти. Відеокамери є тільки в палаті, де постійно перебуває екс-прем’єр. Нам набридло, що з боку захисту Тимошенко на адресу співробітників пенітенціарної служби постійно звучить недостовірна інформація напівпровокаційного характеру. Персонал служби втягується в політичні розбірки».
І вчора ж фракція БЮТ відмовилася брати участь у ранковому засіданні Верховної Ради, вимагаючи припинити відеозйомку в палаті, де проходить курс лікування лідер партії «Батьківщина», екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, і порушити кримінальну справу щодо посадових осіб, які оприлюднили її розпорядок дня.
За словами керівника фракції Андрія Кожем’якіна, опозиція вимагає припинити чергування в палаті Тимошенко чоловіків-офіцерів. Також фракція вимагає порушити кримінальну справу щодо посадових осіб Міністерства охорони здоров’я і Державної пенітенціарної служби України, які оприлюднили інформацію про лікування Тимошенко.
Крім того, він зазначив, що опозиція вимагає розслідувати факт тиску на представників німецької клініки «Шаріте», припинити політичні репресії тощо.
Однак напередодні, повідомляючи про те, що він залишає Україну, лікар Лутц Хармс, який курирував у ЦКЛ №5 лікування екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, і словом не обмовився про те, що на нього чиниться якийсь тиск. Навпаки, свій від’їзд він аргументував тим, що рокіровка лікарів була передбачена із самого початку й у найближчий понеділок його замінить німецька колега.
Головлікар ЦКЛ № 5 М. Афанасьєв у свою чергу зазначив, що Ю. Тимошенко, попри недавню відмову від лікування, згодом погодилася проходити медичні процедури. Графік її лікування погоджений з Л. Хармсом і затверджений ним. До понеділка екс-прем’єра лікуватимуть, виходячи із цього графіка й рекомендацій німецького фахівця. «У Ю. Тимошенко налагоджений нормальний контакт із медичним і сестринським персоналом. Скарг на проведення лікування від неї не надходило», — заявив головлікар.
До речі, напередодні з Юлією Володимирівною зустрічалися й представники Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи. Зустріч тривала понад три години. Про це заявила журналістам співдоповідач Моніторингового комітету по Україні ПАРЄ Марієтта Пурба-Лундін.
Харків.