За тиждень у Києві стартує новий сезон вітрильництва. І почне його, за традицією, міжнародна WіndMaster Regatta. Інформаційну підтримку змаганням надає «Голос України».

 

Отже, з 23 по 27 травня на акваторії київського водосховища відбудеться шостий сезон регати, котра з кожним роком набуває все більшої популярності й авторитету. Вона входить до офіційного календаря міжнародних змагань ORC (Рада морських перегонів, створена 1969 року і визначена Міжнародною федерацією вітрильного спорту в якості координатора для морських яхт).

Про особливості нинішніх стартів розповідає директор WіndMaster Regatta, майстер спорту міжнародного класу, учасник навколосвітніх перегонів «Волво Оушен Рейс» Юрій Семенюк.

— Наша регата упевнено посідає позицію лідера у впровадженні в український яхтинг найсучасніших технологій, як у сфері технічного оснащення, так і у застосуванні інноваційних методик організації та проведенні змагань. Скажімо, торік уперше в Україні реалізували процедуру лазерного вимірювання корпусів яхт з метою розрахунків точних вимірювальних сертифікатів. А цього року, також уперше на наших теренах, організуємо он-лайн трансляцію регати через Інтернет з використанням GPS.

— Органічно в перегони вписуються і дитячі змагання. Сподіваємося, що і цього разу побачимо суперечку малечі.

— Масштаб дитячих змагань у рамках WіndMaster Regatta значно розшириться. Очікується участь 50 юних спортсменів з різних регіонів країни, котрі змагатимуться на яхтах класів «Оптиміст» і «Кадет». Одна з дитячих спортшкіл, за традицією, отримає в подарунок новенький «Оптиміст».

— Тепер хотілося б почути кілька слів про дорослі старти...

— Нагадаю, що боротьба за нагороди вестиметься у трьох дивізіонах яхт: олімпійському класі «Зірковий», на «спортботах» і крейсерських перегонових. У складах екіпажів — майстри спорту міжнародного класу, учасники чемпіонатів світу, Європи і навколосвітніх регат «Волво Оушен Рейс».

Головна мета заходу — розвивати і передавати молодому поколінню українських яхтсменів традиційно складну і багатогранну культуру міжнародного яхтингу.

Варто сказати, що велику роботу з організації змагань провів оргкомітет на чолі з екс-міністром фінансів, відомим яхтсменом Ігорем Юшком. І колеги в нього серйозні — голова правління АСК «Інго Україна» Ігор Гордієнко, народний депутат, президент Федерації вітрильного спорту України Василь Гурєєв. До речі, Василь Миколайович бореться за право виступити на Олімпіаді в Лондоні у класі «Зірковий».

Юрій Семенюк (ліворуч) і триразовий олімпійський чемпіон Валентин Манкін.

Під час минулорічних перегонів.

Фото Віктора БРАНИЦЬКОГО і Олександра ЗАДИРАКИ.