Доволі несподіваний (м’яко кажучи) підхід до реалізації ідеї соціального партнерства для допомоги знедоленим демонструє влада Херсона. З одного боку, міськрада з помпою та в присутності численних журналістів підписує меморандум із обласним благодійним фондом «Мангуст» про сприяння у створенні Центру реєстрації безхатченків, передоручаючи доброчинцям сприяти підопічним у відновленні втрачених документів, працевлаштуванні тощо. З другого... підвищує партнерам платню за використання приміщення для цього.
Понад десять років тому фонд «Мангуст» взяв у міста в оренду частину вкрай занедбаного напівпідвалу по вулиці Перекопській, 187-а, тоді залитого стічними водами по самісінькі вікна і захаращеного всіляким сміттям. Волонтерам довелося чимало походити з простягнутою рукою по спонсорах і міжнародних гуманітарних організаціях, випрошуючи кошти та будматеріали для ремонту майбутнього прихистку. Виконавши робіт майже на півмільйона гривень, доброчинці відкрили тут клас, де можна безплатно навчитися шиття і полагодити власний одяг, перукарню, де так само безплатно обслуговують злидарів, спортзал і багато чого іншого. Тут проводять соціальну та психологічну реабілітацію колишніх засуджених, наркоманів, жінок, втягнутих у секс-бізнес тощо. Лише торік тут отримали допомогу 5 792 особи, причому третина з них були саме безхатченками.
Муніципальні чиновники регулярно відвідують фонд з інспекціями, не шкодують схвальних відгуків про його багаторічну діяльність і визнають, що відкрити на його базі Центр реєстрації бездомних як перший етап створення притулку для них же — правильне рішення. Але президент фонду Євгенія Лисак каже, що за весь цей час міськрада не поступилася жодною копійкою орендної платні.
«За використання частини напівпідвалу ми платили близько шестисот гривень на місяць, а тепер орендну платню підвищили до 1,5 тисячі гривень. Ми не проти взяти в користування суміжну частину напівпідвалу, яка стоїть порожньою, та розгорнути в ній притулок для людей, котрі не мають власного даху над головою. Це могло б урятувати чимало життів — адже в зимові морози на вулицях Херсона загинули від переохолодження десятки безпритульних. Але такої оренди ми не потягнемо і сподіваємося, що міськрада піде назустріч і звільнить від неї», — делікатно натякає президент фонду «Мангуст» Євгенія Лисак.
Доброчинців можна зрозуміти: «Мангуст» не є прибутковою організацією і вигідним бізнесом не займається. Ті кошти, які фонд вносить за оренду свого, власними ж силами відремонтованого, напівпідвалу могли б піти на допомогу знедоленим та пришвидшити відкриття притулку для безхатченків, необхідність якого та сама міськрада давно визнає. Однак чиновники не дуже хочуть поступатися кількома тисячами гривень, хоча без них міський бюджет напевне не збанкрутує, зате вони могли б дуже прислужитися справі милосердя. Втім, на церемонії підписання меморандуму заступник міського голови Сергій Черевко, котрий дуже рекламував соціальне партнерство, про можливість звільнення «Мангуста» від орендної платні чи принаймні зниження її ставок не прохопився жодним словом. То кому ж насправді потрібніша допомога — херсонським бомжам чи херсонській владі?